سویه جدید کرونا 1402
سویه جدید کرونا سال 1402 متشکل از دو زیرسویه EG.5 و BA.2.86 است که با نامهای مستعار پیرولا و اریس شناخته میشوند؛ محققان این دو سویه را نسخه بسیار جهش یافته از سویه امیکرون و زیر سویه XBB که پیش از این طغیان کرده بود دانستهاند که علائم ویروس جدید شدیدتر، سرایتپذیری بالاتر و مقاومت در برابر واکسن از ویژگیهای اصلی آنها است.
پیش از این سازمان جهانی بهداشت درباره زیر سویه قبلی یعنی XBB نیز اعلام کرده بود که آن نیازی به برچسب جدیدی ندارد و از همان امیکرون و ردههای فرعی آن ترکیب شده است. پس نتیجهای که میتوان گرفت این است که خاطره بدی که هنگام شیوع سویه امیکرون برای مردم جهان تلقی شد، تمامی ندارد و این سویه خطرناک هنوز هم درحال جهش و پیشرفت است
موج نهم کرونا در کشور با کرونای جدید
از پیک هشتم کرونا در ابتدای سال 1402 گذر کردیم و حالا باید منتظر پیک نهم کرونا باشیم. متخصصان اعلام کردهاند دو سویه جدید ویروس کرونا که با نام EG.5 و BA.2.86 شناخته میشوند متاسفانه در مقابل آنتی بادی واکسن مقاوم هستند و شیوع بالاتری خواهند داشت. این دو زیر سویه به بیش از 51 کشور سرایت کرده و بعید نیست به ایران هم رسیده باشد و منجر به موج جدیدی شده باشد.
شروع موج جدید با کرونای جدید 1402
با توجه به اینکه در فصل زمستان هستیم و سرمای هوا کمی بیشتر شده است، هرساله باید شاهد شیوع بیماریهای تنفسی مانند کرونا، آنفولانزا و سرماخوردگی باشیم. حالا هم متاسفانه با یک نگاه به اطرافیان خود متوجه شیوع یکی از این بیمایهای خواهیم شد. با مشاهده اولین علائم ویروس جدید بهتر است برای اطمینان تست کرونا انجام دهید تا در صورت تایید ابتلا، خود را قرنطینه و اقدامات درمانی لازم را انجام دهید.
اگر مبتلا شدید نگران نباشید و چندروزی استراحت کنید و مایعات زیاد مصرف کنید تا روند بهبودی شما تسریع شود.
تزریق دوز یادآور برای سویه جدید کرونا 1402
پس از تحقیقات و مطالعات برخی متخصصان درباره آمار جمعیت واکسینه شده در بسیاری از کشورهای جهان از جمله سنگاپور، متوجه افزایش چشمگیر مبتلایان و شناسایی این زیرسویهها در بیماران شدهاند، که نشان میدهد این زیر سویه ویروس جدید کرونا قابلیت انتقال بیشتری را نسبت به موارد قبلی داشته باشند. دکتر کریمی، معاون درمان وزیر بهداشت دراین باره در ابتدای سال 1402 و با شیوع زیر سویه قبلی ذکر کرد: با توجه به گذشت مدت زیادی از واکسیناسیون در جامعه، ایمنی جامعه کم شده است و تزریق دوز یادآور کرونا پیشنهاد میشود. دکتر جهانپور نیز تزریق واکسن کرونا را به همه مردم در آن زمان پیشنهاد کردند. همچنین میتوانید بیشتر درباره دوز سوم واکسن کرونا و دوز چهارم واکسن کرونا اینجا بخوانید.
البته همانطور که گفته شد و دبیر انجمن متخصصان عفونی کشور نیز تایید کرده است، یکی از ویژگیهای کرونای جدید یعنی Eg.5 و BA.2.86 فرار و مقاومت از ایمنی واکسن است و احتمالا افرادی که واکسینه شدهاند نیز در خطر ابتلا هستند.
آیا XBB و EG.5 از دیگر سویههای کرونا خطرناکتر اند؟
خطر بستری شدن در بیمارستان برای زیرسویههای جدید XBB و BQ.1 در مقایسه با نوع دلتا کمتر است، اما (WHO) هشدار داد هرچند ممکن است رفتار این زیرسویه عیناً مشابه رفتاری نباشد که در سایر نقاط دنیا داشته است، اما نباید این ویروس را دست کم گرفت. افزایش تعداد مرگ و میرهای ناشی از ویروس کرونا در بسیاری از کشورها مشاهده میشد، به ویژه مناطق و کشورهایی که روند واکسیناسیون سرعت کمتری داشتند.
با توجه به اینکه زیر سویه جدید، یعنی EG.5 مشتق شده از نوع Xbb است، احتمالا این زیر سویه نیز همچین رفتاری داشته باشد. سازمان جهانی بهداشت درباره این سویه کرونا جدید 1402، درحال بررسی و تکمیل اطلاعات است، همچنین به کشورها توصیه کرده است محدودیتهای کرونایی را به طور کامل حذف نکنند تا اطلاع رسانیهای دیگر ابلاغ شود. به محض تکمیل تحقیقات و ارائه اطلاعات صحیح درباره این سویه جدید، در همین بستر اعلام خواهد شد.
علائم کرونای جدید 1402 چیست؟
زیر سویه جدید یعنی XBB، EG.5 و BA.2.86 علائم مشابه دیگر زیرسویهها قبلی خود دارد، از دست دادن حس بویایی یا چشایی با امیکرون و زیرسویههای آن در مقایسه با دلتا حدود 80 درصد کمتر است. ازاین جهت که زیر سویههای جدید کرونا از خانواده اومیکرون میباشند ممکن است علائم ویروس جدید مانند امیکرون باشد، گلودرد در موارد مبتلا به امیکرون نسبت به دیگر زیرسویهها ۸ برابر شایع تر است. طبق مطالعاتی که بر روی سویه جدید کرونا انجام شده، افرادی که بیماری آنها با گلودرد شدید شروع میشود به احتمال زیاد گرفتار زیرسویه جدید کرونا اومیکرون شدهاند.
شایعترین علائم کرونا جدید 1402 شامل:
آبریزش بینی
سردرد
ضعف و بیحالی
تهوع و استفراغ
معده درد
عطسه
گلو درد شدید
سوزش قفسه سینه
بدن درد
درمان کرونای جدید 1402
هنوز هیچ درمان قطعی برای ویروس کرونا جدید شناخته نشده است و توصیه پزشکان در مقابله با این بیماری، استراحت کافی، دریافت مایعات زیاد و تقویت سیستم ایمنی بدن است. درصورتی که علائم شما شدت داشت یا پس از حدود دو هفته بهبود نیافت مراجعه به پزشک متخصص ضروری است. همچنین شما میتوانید تجربه بیماری و علائم خود را در قسمت دیدگاه انتهای همین مقاله ذکر کنید تا به تکمیل تحقیقات ما و درمان سایر افراد مبتلا کمک کنید.
جمعبندی
XBB و BQ.1 از زیر سویه جدید ویروس کرونا است. طبق گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO)، در مورد تکامل ویروس SARS-CoV-2 (TAG-VE)، و زیرسویه جدید آن یعنی (XBB) در اصل بخشی از نوع اومیکرون در نظر گرفته میشود. این گروه از محققان به این نتیجه رسیدند که (XBB) و زیرشاخههای آن به برچسب جدیدی نیاز ندارند، زیرا تفاوت چندانی با سایر زیرشاخههای Omicron ندارند. اخیرا نیز زیر سویه جدید و نوترکیبی از XBB به نام EG.5 درحال شیوع درجهان است که سرایت پذیری بالایی دارد و باعث نگرانی مردم شده است.
درصورتی که هریک از علائم کرونا را دارید و مشکوک به کرونا هستید میتوانید با صرف کمترین زمان، در منزل بمانید و با آزمایشگاه تخصصی ویروس شناسی کیوان تست کرونا در منزل انجام دهید.
چگونه از ابتلا به ویروس جدید کرونا جلوگیری کنیم؟
قطعاً تاکنون این موارد را زیاد شنیدهاید، اما هنوز هم ماسک، فاصله گذاری اجتماعی و رعایت پروتکلهای بهداشتی اقدامات مهمی هستند که میتوانیم برای جلوگیری از ابتلا به ویروس جدید کرونا انجام دهیم. حالا که آمار کرونا دوباره روند افزایشی پیدا کرده، باید موارد بهداشتی را رعایت کنیم تا از وقوع پیکهای بعدی کرونا جلوگیری کنیم. در ادامه به برخی نکاتی که باید برای جلوگیری و مهار پیک جدید کرونا لازم است رعایت کنیم اشاره میکنیم:
به شاخص های کووید در منطقه خود توجه کنید
برای جلوگیری از وقوع موج جدید کرونا، آمار مبتلایان به کرونا را در منطقه خود رصد کنید. یک راه آسان برای این کار، کنترل رنگ بندیهای روزانه ارائه شده توسط مقامات بهداشتی کشور است.
از ماسک با کیفیت استفاده کنید
توجه داشته باشید هنگام انتخاب ماسک، به میزان مناسب بودن آن توجه کنید. هنوز هم استفاده از ماسک یکی از مهم ترین اقدامات پیشگیرانه ابتلا به کروناست به همین دلیل بهتر است که با زدن ماسک، شانس ابتلا به ویروس در خود و اطرافیان را کاهش دهیم.
فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنید
تنها راه قطع زنجیره و مهار پیک کرونا رعایت فاصله گذاری اجتماعی است. حتی الامکان از حضور در محیطهای بسته و شلوغ خودداری نمائید و در صورت حضور حتماً از ماسک استفاده نمائید.
واکسیناسیون خود را تکمیل کنید
تحقیقات نشان دادهاست افرادی که حداقل دو دوز واکسن کرونا دریافت کردهاند به نسبت افرادی که واکسن تزریق نکردهاند کمتر به کووید 19 مبتلا شدهاند و یا در صورت ابتلا نیز به نوع خفیف آن دچار شدهاند.
تست PCR کرونا انجام دهید
یکی از بهترین روشها جهت کاهش تعداد مبتلایان، انجام تست کرونا میباشد. در صورتی که علائم ویروس جدید را دارید، در اولین قدم خود را قرنطینه کرده و به نزدیکان و افرادی که با آنها تماس داشتهاید و ممکن است ناقل بیماری باشند اطلاع دهید. پس از گذشت 2 روز از شروع علائم کرونا جدید نسبت به انجام تست PCR اقدام نمائید. همچنین به جهت کاهش این زنجیره از مراجعه به آزمایشگاه خودداری کرده و در منزل اقدام به انجام نمونه گیری نمائید. آزمایشگاه کیوان امکان انجام تست کرونا در منزل را برای شما فراهم کرده است تا با آسودگی خاطر از خدمات آزمایشگاهی با کیفیت بالا در منزل استفاده نمائید.