مشکلات گوارشی یکی از اختلالات شایع در زندگی افراد است که با علائم مختلفی از جمله نفخ، دردهای شکمی، سوزش سر دل و اسپاسمهای معده همراه میباشد. یکی از داروهای مهم در کنترل و درمان مشکلات گوارشی، قرص کلیدینیوم سی است. کلیدینیوم سی یک داروی ترکیبی است که شامل کلردیازپوکساید (آرامبخش) و کلیدینیوم بروماید (یک آنتیکولینرژیک) میباشد. این دارو با کاهش انقباضات عضلانی دستگاه گوارش و کاهش ترشح اسید معده، سبب تسکین علائم بیماریهایی نظیر سندرم روده تحریکپذیر (IBS)، زخم معده، رفلاکس اسیدی و کولیت عصبی میشود.
قرص کلیدینیوم سی برای چیست؟
قرص کلیدینیوم سی دارویی ترکیبی است که برای درمان مشکلات گوارشی، سندروم روده تحریکپذیر (IBS)، زخم معده و التهاب روده استفاده میشود. در واقع، این دارو شامل ترکیبات کلیدینیوم بروماید و کلردیازپوکساید است که به معجزه قرص کلیدینیوم سی معروف است.
نحوه مصرف قرص کلیدینیوم سی
بهترین زمان مصرف قرص کلیدینیوم سی پیش از وعده غذایی و یا قبل از خواب است. به این نکته نیز توجه داشته باشید که مصرف دراز مدت این دارو اثربخشی آن را کاهش میدهد. از آنجایی که قرص کلی دینیوم سی اعتیادآور است، باید مطابق دستور پزشک مصرف شود. زیرا استفاده طولانی مدت از آن و یا مصرف دوزهای بالای قرص میتوانند سبب اعتیاد به این دارو شود.
دوز و مقدار این قرص از فردی به فرد دیگر متفاوت است. دوز مصرفی روزانه یک تا 2 قرص (قبل از غذا و هنگام خواب) است که دوز دقیق باید توسط پزشک تعیین شود. این دارو را ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از غذا با یک لیوان آب مصرف کنید تا بهتر جذب شود.
مصرف را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید. قطع مصرف به صورت ناگهانی میتواند عوارض جانبی جدی مانند بی قراری، مشکلات خواب، تهوع و استفراغ، افزایش حساسیت به نور یا صدا، افزایش ضربان قلب، کاهش اشتها و درد شکم، گرفتگی عضلات و تغییرات خلقی ایجاد کند. بعد از مصرف طولانی پزشک به منظور جلوگیری از بروز این علائم اغلب به تدریج و با کاهش دوز دارو اقدام به قطع مصرف نمایید.
نحوه عملکرد قرص کلیدینیوم سی
قرص کلیدینیوم سی از ترکیب دو ماده کلیدینیوم بروماید و کلردیازپوکساید ساخته شده است. مکانیسم اثر کلیدینیوم بروماید، باعث مسدود کردن اثر استیلکولین در سیستم عصبی خودمختار میشود. در نتیجه، عضلات صاف دستگاه گوارش شل میشوند و حرکات غیرارادی و اسپاسمها کاهش مییابند. به علاوه، مکانیسم اثر کلردیازپوکساید، با افزایش اثر گابا (GABA) در مغز، اثر آرامبخش و ضداضطراب دارد.
قرص کلیدینیوم سی سبز رنگ برای چیست؟
قرص کلیدینیوم سی یک داروی ترکیبی است که شامل دو ماده مؤثره اصلی به نامهای کلیدینیوم بروماید و کلردیازپوکساید است. این قرص عمدتاً برای درمان مشکلات گوارشی و برخی اختلالات مرتبط با استرس مورد استفاده قرار میگیرد. ویژگیها و کاربردهای این دارو شامل موارد زیر است؛
درمان اسپاسمهای دستگاه گوارش
کاهش علائم استرس و اضطراب
کاهش ترشحات اسیدی معده
درمان مشکلات معده و روده ناشی از استرس
عوارض قرص کلیدینیوم سی
این دارو در کنار کاربرد و مزایای فراوان، دارای عوارض خفیف تا شدیدی است. برخی از عوارض کلیدینیوم سی به شرح زیر است:
مشکل در صحبت کردن
خستگی غیر معمول
مشکل در ادرار کردن
ضربان قلب سریع
خشکی چشم
خشکی دهان
تغییرات خلقی
خواب آلودگی
کاهش تعریق
حالت تهوع
نفخ شکم
سر گیجه
تاری دید
یبوست
عوارض قرص کلیدینیوم سی سبز رنگ
اثرات قرص کلیدینیوم سی سبز رنگ مقدار کمی با دیگر اشکال این دارو فرق دارد. برخی از عوارض کلیدینیوم سی سبز رنگ به شرح زیر است:
خشکی دهان
یبوست
تاری دید
خواب آلوذگی
سرگیجه
اختلال در تمرکز
آیا قرص کلیدینیوم سی خواب آور است؟
یکی از ترکیبات این دارو، کلردیازپوکساید است که از دسته داروهای بنزودیازپین محسوب میشود. این دارو برای کاهش اضطراب و ایجاد آرامش در بدن تجویز میشود و میتواند باعث خواب آلودگی و کاهش تمرکز شود. بنابراین، مصرف این دارو ممکن است سبب خواب آلودگی یا احساس خستگی در طول روز شود.
موارد احتیاط و منع مصرف
قبل از استفاده، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. برخی از موارد احتیاط قرص کلیدینیوم سی به شرح زیر است:
افراد با اختلالات کبدی یا کلیوی باید با احتیاط از این دارو استفاده کنند. در این افراد دارو به صورت کامل از بدن خارج نشده و اثرات جانبی بیشتری دارد.
کلیدینیوم بروماید یکی از ترکیبات اصلی این دارو ممکن است فشار داخل چشم را افزایش دهد. به همین دلیل، افراد مبتلا به گلوکوم باید از مصرف این دارو خودداری کنند یا زیر نظر پزشک مصرف کنند.
افراد مبتلا به بزرگی پروستات یا مشکلات ادراری باید با احتیاط از این دارو استفاده کنند، زیرا دارو ممکن است باعث مشکلات ادراری مانند احتباس ادرار شود.
کلردیازپوکساید در دسته D داروهای بارداری طبق طبقهبندی FDA قرار دارد، به این معنا که شواهدی از خطر برای جنین انسان وجود دارد.
توجه داشته باشید که ایمنی و اثربخشی این دارو برای کودکان ثابت نشده است. به همین دلیل، ممکن است باعث اختلالات شناختی، خوابآلودگی شدید و وابستگی دارویی در کودکان شود.
مصرف کلیدینیوم سی در بارداری
همانطور که اشاره شد، این دارو ترکیبی از کلردیازپوکساید و کلیدینیوم بروماید است که کلردیازپوکساید در دسته بندی D در دوران بارداری قرار دارد. با این حال، در برخی موارد کلیدینیوم سی با نسخه و تایید پزشک در دوران بارداری استفاده میشود.
کلیدینیوم سی با چه دارویی تداخل دارد؟
قبل از استفاده، با پزشک در رابطه با داروهای تجویزی یا گیاهی مورد استفاده خود مشورت کنید. برخی از تداخل دارویی قرص کلیدینیوم سی به شرح زیر است:
تداخل خطرناک: اومکلیدینیوم، تیوتروپیوم، تالیدومید، سدیم اکسیبات، روفناسین، پتاسیم سیترات، پتاسیم کلرید، اوکسوممازین، اوکساتومید، اورفنادرین، لووسولپرید، ایدلالیزیب، گلیکوپیرونیوم، گلیکوپیرولات، کانیواپتان
کاهش اثرات کلیدینیوم سی توسط داروها: یوهیمبین، توسیلیزومب، مشتقات تئوفیلین، سیلتوکسیمب، ساریلومب، ایووسیدنیب، اردافتینیب، دفراسیروکس، دابرافنیب
شرایط نگهداری قرص کلیدینیوم سی
این دارو باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول تزریقی و غیره باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.
کلام آخر