درمان عفونت باکتریایی نیازمند استفاده از آنتیبیوتیکهای مناسب است که توانایی مقابله با باکتریها را داشته باشند. یکی از داروهای مهم در این زمینه قرص سفیکسیم است که از دسته آنتیبیوتیکهای سفالوسپورین نسل سوم به شمار میرود. این دارو با مکانیزم خاص خود به تخریب دیواره سلولی باکتریها پرداخته و از رشد و تکثیر آنها جلوگیری میکند. سفیکسیم برای درمان طیف وسیعی از عفونتهای باکتریایی، از جمله عفونتهای دستگاه تنفسی، ادراری، گوش و حلق و حتی برخی عفونتهای پوستی مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد قرص سفیکسیم چیست؟
قرص سفیکسیم یک آنتیبیوتیک از دسته سفالوسپورینهای نسل سوم است. این دارو با مهار ساخت دیواره سلولی باکتریها، باعث از بین رفتن آنها میشود و برای درمان عفونتهای باکتریایی کاربرد دارد. برخی از کاربرد سفیکسیم به شرح زیر است:
عفونتهای دستگاه تنفسی (مثل برونشیت و فارنژیت)
عفونتهای دستگاه ادراری
عفونت گوش میانی (اوتیت میانی)
عفونتهای پوستی و بافت نرم
سوزاک بدون عارض
سفیکسیم برای عفونت گوش
عفونت گوش یک التهاب یا عفونت در قسمتهای مختلف گوش است که توسط باکتریها یا ویروسها ایجاد میشود. سفیکسیم یک آنتیبیوتیک از خانواده سفالوسپورینها میتواند برای عفونتهای گوش میانی (اوتیت میانی باکتریایی) استفاده شود. اما بیشتر پزشکان در موارد خفیف ترجیح میدهند دارویی تجویز نکنند.
قرص سفیکسیم برای عفونت واژن
به التهاب و عفونت در ناحیه واژم، عفونت واژن گفته میشود که ممکن است توسط باکتریها، قارچها یا ویروسها ایجاد شود. این عفونت میتواند باعث خارش، ترشحات غیرطبیعی و سوزش شود. این دارو برای درمان عفونت واژن کاربرد دارد و برای برخی از عفونتهای واژن ناشی از باکتریها (مانند سوزاک) ممکن است مناسب باشد.
سفیکسیم برای سرماخوردگی
سفیکسیم برای سرماخوردگی و آنفولانزا توصیه نمیشود. سرماخوردگی یک بیماری ویروسی است و آنتیبیوتیکها روی ویروسها هیچ اثری ندارند. مصرف بیمورد آنتیبیوتیک باعث مقاومت باکتریایی میشود، یعنی در آینده اگر به یک عفونت جدی دچار شوید، ممکن است آنتیبیوتیکها دیگر مؤثر نباشند.
نحوه مصرف قرص سفیکسیم
دوز سفیکسیم بسته به شدت عفونت و نظر پزشک تعیین میشود. با این حال، این دارو روزانه یک الی دو بار توسط پزشک تجویز میشود. در ادامه به بررسی نحوه مصرف سفیکسیم میپردازیم:
توجه داشته باشید که مصرف آنتیبیوتیک باید تنها با نسخه و تایید پزشک باشد.
دوز مصرفی بزرگسالان و کودکان بالای ۱۲ سال (وزن بالای ۵۰ کیلوگرم) 400 میلی گرم روزانه یک بار یا 200 میلی گرم دو بار در روز است.
دوز پیشنهادی برای کودکان ۶ ماه تا ۱۲ سال، ۸ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز است.
قرص یا کپسول سفیکسیم را همراه با یک لیوان آب یا غذا مصرف کنید و از جویدن یا خرد کردن دارو خودداری کنید.
به علاوه، بدون هماهنگی با پزشک دوز مصرفی خود را افزایش یا کاهش ندهید. افزایش دوز مصرفی بدون هماهنگی با پزشک، تاثیری بر روی سلامتی شما ندارد.
قرص سفیکسیم 400 چیست؟
سفیکسیم 400 یکی از اشکال دارویی پرمصرف و قوی این قرص است که در داروخانههای سطح کشور موجود است. از نظری کاربردی، این دارو تفاوتی با دیگر اشکال و دوزهای سفیکسیم ندارد و تنها دوز مصرفی بیشتر در ترکیبات خود دارد.
طریقه مصرف قرص سفیکسیم 200 برای کودکان
برای کودکان زیر ۱۲ سال بیشتر شربت سفیکسیم توصیه میشود. با این حال، در صورت نیاز میتوان قرص سفیکسیم را با دوز مناسب تجویز کرد. دوز معمول سفیکسیم ۲۰۰ برای کودکان ۸ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز است که در صورت تایید پزشک میتوان این مقدار را یکبار در روز یا در دو دوز مساوی (هر ۱۲ ساعت) مصرف کرد.
کپسول سفکسیم برای چیست؟
کپسول سفیکسیم یک آنتیبیوتیک سفالوسپورین نسل سوم است که برای درمان عفونتهای باکتریایی استفاده میشود. کپسول این دارو بیشتر برای افرادی که قابلیت مصرف قرص را ندارند و مشکلات خاصی در بلع قرص دارند، توصیه میشود.
نحوه عملکرد قرص سفیکسیم
عملکرد سفالوسپورینهای (دسته اصلی که سفکسیم یکی از آنهاست) خوراکی نسل سوم با فعالیت گسترده در برابر باکتریهای گرم منفی به این صورت است که با اتصال به یک یا چند پروتئین متصل شونده به پنی سیلین، سنتز دیواره سلولی باکتری را متوقف کرده و رشد باکتری را مهار میسازد.
عوارض قرص سفیکسیم
مصرف این قرص در برخی بیماران با عوارض خفیف تا شدیدی همراه بوده است. برخی از عوارض قرص یا کپسول سفیکسیم به شرح زیر است:
حالت تهوع
استفراغ
درد شکم
سردرد
اسهال
سرگیجه
نفخ و سوءهاضمه
خارش یا بثورات پوستی خفیف
به علاوه، این دارو در برخی از افراد با خطرات و عوارض جانبی جدی همراه است. در صورت بروز موارد زیر، به پزشک مراجعه کنید:
ورم صورت، زبان یا گلو
تنگی نفس و مشکل در بلع
خارش و کهیر شدید
سرگیجه شدید یا غش
کاهش میزان ادرار
ورم در پاها یا اطراف چشم
زرد شدن پوست یا چشم (یرقان)
ادرار تیره و مدفوع رنگپریده
عوارض قرص لوپراکس سفیکسیم 400
ین دارو معمولاً ایمن است اما ممکن است عوارضی در برخی افراد ایجاد کند. برخی از عوارض گزارش شده از این قرص شامل اسهال، تهوع، استفراغ، نفخ و سوءهاضمه، سردرد و سرگیجه، عفونت قارچی در زنان (مانند عفونت قارچی واژن)، خستگی و ضعف خفیف و غیره است.
موارد احتیاط و منع مصرف
قبل از استفاده، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. برخی از موارد احتیاط قرص سفیکسیم به شرح زیر است:
این دارو ممکن است باعث ایجاد پاسخ مثبت کاذب در آزمایش کومبس یا قند ادرار شود.
برخی داروهای رقیقکننده خون مانند وارفارین و آسپرین تداخل عملکرد دارند. در صورت مصرف همزمان این داروها، نیاز به کنترل مرتب سطح خونی داروهای رقیقکننده دارید.
مصرف قرص زاکسیم ممکن است مکانیسم تاثیرگذاری واکسنهای حاوی باکتریهای زنده مانند واکسن حصبه را مختل کند. در صورتی که برنامهریزی برای دریافت واکسنی از این نوع دارید، بهتر است با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید
در بیمارانی که در ناحیه کلیه مشکل دارند، نیاز است مقدار مصرف قرص سفیکسیم کاهش یابد.
در صورت ابتلا به کولیت روده، حساسیت به پنیسیلین و آنتیبیوتیکهایی مانند سفالکسین، بایستی این موضوع را مطرح کنید. این اطلاعات به منظور ایمنی و کیفیت درمان شما بسیار مهم است.
از هر تداخل دارویی و تغییر در رژیم دارویی خود، قبل از استفاده از سفکسیم، مشورت بگیرید.
مصرف قرص سفیکسیم در بارداری
این دارو در دسته B در دوران بارداری قرار دارد. این بدان معناست که در مطالعات حیوانی، سفیکسیم هیچگونه عوارض جانبی بر جنین نشان نداده است، ولی مطالعات کافی در انسان وجود ندارد. در واقع، داروهای گروه B معمولاً در صورتی که فواید آن بیشتر از خطرات بالقوه باشد، در دوران بارداری تجویز میشوند.
تداخل دارویی سفیکسیم
تداخل دارویی خاصی در رابطه با این قرص گزارش نشده است. قبل از مصرف، داروهای مورد استفاده تجویزی و گیاهی خود را به پزشک اطلاع دهید.
شرایط نگهداری قرص سفیکسیم
قرص یا کپسول سفیکسیم باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم و غیره باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.
کلام آخر