کاهش وزن و دستیابی به وزن سالم یکی از دغدغههای اصلی بسیاری از افراد در جوامع است. افزایش نرخ چاقی و اضافه وزن بهویژه در جوامع صنعتی، موجب بروز مشکلات مختلفی مانند بیماریهای قلبی، دیابت نوع ۲، فشار خون بالا و مشکلات مفصلی شده است. یکی از راهحلهای نوین برای کاهش وزن، استفاده از داروهای خاص است که تحت نظر پزشک تجویز میشوند. آمپول ساکسندا (Saxenda) برای افرادی که دچار چاقی یا اضافه وزن شده باشند، همراه با رژیم غذایی تجویز میشود. در ادامه به بررسی مزایا، ترکیبات، نحوه تزریق، موارد احتیاط و عوارض ساکسندا خواهیم پرداخت
آمپول ساکسندا برای چیست؟
آمپول ساکسندا (Saxenda) یک داروی تزریقی است که برای کاهش وزن و مدیریت بلندمدت آن در بزرگسالان و برخی کودکان مبتلا به چاقی یا اضافه وزن با مشکلات مرتبط با وزن تجویز میشود. این دارو حاوی ماده مؤثره لیراگلوتاید (Liraglutide) است که به گروه داروهای آگونیست گیرنده GLP-1 تعلق دارد. دقت داشته باشید که این آمپول باید توسط پزشک تجویز شود.
مزایای آمپول ساکسندا
در ادامه مزایای داروی ساکسندا را توضیح میدهیم:
کاهش اشتها: این دارو بر روی سیستم عصبی اثر گذاشته و احساس سیری را تقویت میکند. این دارو با تاثیر بر مراکز کنترل اشتها در مغز، موجب کاهش اشتها و در نتیجه کاهش مصرف کالری میشود. همچنین، میتوانید از داروهای کاهش اشتها استفاده کنید.
کمک به کاهش وزن: مطالعات نشان داده که استفاده از آمپول ساکسندا به همراه تغییرات در رژیم غذایی و فعالیت بدنی، میتواند سبب کاهش وزن قابل توجهی شود. این دارو به طور مخصوص برای افراد با شاخص توده بدنی (BMI) بالای 30 یا کسانی که BMI آنها بالای 27 و دارای مشکلات مربوط به وزن مانند دیابت نوع 2 یا بیماریهای قلبی میباشند، موثر است.
بهبود کنترل قند خون: این آمپول نه تنها برای کاهش وزن بلکه برای بهبود کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نیز استفاده میشود. این دارو باعث کاهش سطح قند خون و بهبود حساسیت بدن به انسولین میشود.
کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با چاقی: کاهش وزن ناشی از استفاده از ساکسندا میتواند خطر ابتلا به مشکلات سلامتی ناشی از چاقی مانند بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، سکته مغزی و دیابت را کاهش دهد.
کمک به حفظ وزن از دست رفته: یکی از مشکلات اصلی در کاهش وزن، حفظ آن به مدت طولانی است. ساکسندا به افراد کمک میکند تا وزن از دست رفته را حفظ کنند و از افزایش وزن مجدد جلوگیری کنند. به علاوه، با مشورت پزشک این آمپول را همراه با قرص لاغری و قرص چربی سوز استفاده کنید.
ترکیبات آمپول ساکسندا
آمپول ساکسندا یک داروی تزریقی است که برای کاهش وزن در بزرگسالان و نوجوانان بالای 12 سال با وزن بیش از 60 کیلوگرم طراحی شده است. ترکیبات این دارو بسته به برند ممکن است متفاوت باشد. با این حال، ترکیبات اصلی این آمپول به شرح زیر است:
ماده فعال: در هر میلیلیتر از محلول، 6 میلیگرم لیراگلوتاید وجود دارد.
ترکیبات غیرفعال: دیسدیم فسفات دیهیدرات، پروپیلن گلیکول، فنول، آب برای تزریق، هیدروکلریک اسید یا سدیم هیدروکسید
نحوه تزریق آمپول ساکسندا
قبل از تزریق، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی یا نسخه پزشک را با دقت بررسی کنید. برای آشنایی با نحوه تزریق این آمپول با ما همراه باشید.
برای تزریق ابتدا دستهای خود را به خوبی شستشو دهید. به دقت تاریخ انقضاء و وضعیت آمپول ساکسندا را بررسی کنید. اطمینان حاصل کنید که دارو شفاف و بدون ذرات معلق باشد. آمپول ساکسندا را از یخچال خارج کرده و اجازه دهید دمای آن به دمای اتاق برسد (حدود ۳۰ دقیقه).
یک سرنگ جدید و تمیز تهیه کنید. پوشش سوزن را بردارید و به آرامی سرنگ را به داخل آمپول وارد کنید. دقت کنید که هیچ هوایی در سرنگ باقی نماند.
مقدار دوز لازم را با استفاده از دکمههای موجود روی سرنگ تنظیم کنید. پزشک شما مقدار دوز دقیق را بر اساس وضعیت شما تعیین خواهد کرد.
ساکسندا باید به صورت زیرجلدی (زیر پوست) تزریق شود. بهترین محلها برای تزریق نواحی شکم (حداقل ۲ سانتیمتر از ناف) یا ران است.
اگر از ناحیه شکم استفاده میکنید، جای تزریق را هر روز تغییر دهید تا از تحریک یا آسیب به پوست جلوگیری شود.
پوست ناحیه تزریق را با یک پنبه یا دستمال تمیز، کمی فشار دهید. سوزن را به زاویه 45 درجه وارد پوست کنید. تزریق را به آرامی انجام دهید. بعد از تزریق دارو، سوزن را به آرامی خارج کنید و محل تزریق را با پنبه تمیز فشار دهید.
بهترین زمان مصرف آمپول ساکسندا
بهترین زمان مصرف بستگی به برنامه روزانه فرد و دستور پزشک دارد. ساکسندا باید هر روز به طور مرتب و در همان ساعت تزریق شود. مهمترین نکته این است که زمان تزریق ثابت باشد تا اثر دارو به طور مؤثر حفظ شود. شما میتوانید ساکسندا را در هر زمانی از روز تزریق کنید، به شرطی که این زمان ثابت باشد. یعنی اگر انتخاب کردید که هر روز صبح یا شب تزریق کنید، سعی کنید همین زمان را برای روزهای بعد نیز رعایت کنید.
عوارض آمپول ساکسندا
این دارو در برخی بیماران با عوارض خفیف تا شدیدی همراه است. برخی از عوارض شایع ساکسندا شامل موارد زیر است:
حالت تهوع و استفراغ
درد شکم یا معده
یبوست
سردرد
سرگیجه
واکنشهای حساسیتی شدید
تغییرات در دید
مشکلات قلبی
موارد احتیاط و منع مصرف
قبل از استفاده، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از تزریق خودداری کنید. برخی از موارد احتیاط آمپول ساکسندا به شرح زیر است:
اگر به ماده فعال لیراگلوتاید یا هر یک از ترکیبات دیگر ساکسندا حساسیت دارید، باید از استفاده از این دارو خودداری کنید. حساسیت به دارو میتواند منجر به واکنشهای آلرژیک شدید، مانند کهیر، تنگی نفس، یا ورم صورت و گلو شود.
افرادی که سابقه بیماری پانکراس یا التهاب پانکراس (پانکراتیت) دارند، باید با احتیاط استفاده کنند. این آمپول ممکن است خطر ابتلا به پانکراتیت را افزایش دهد. علائم پانکراس شامل درد شدید شکم، تهوع و استفراغ است که باید به سرعت درمان شود.
افراد با مشکلات کلیوی باید قبل از مصرف ساکسندا با پزشک خود مشورت کنند. دارو ممکن است در افرادی که عملکرد کلیههای آنها کاهش یافته است، موجب تشدید مشکلات کلیوی شود. پزشک ممکن است نیاز به نظارت دقیقتری بر وضعیت کلیهها داشته باشد.
افراد مبتلا به بیماریهای قلبی مانند نارسایی قلبی یا فشار خون بالا باید با احتیاط از این دارو استفاده کنند و تحت نظر پزشک قرار گیرند. در برخی از موارد، ساکسندا میتواند موجب افزایش ضربان قلب یا فشار خون شود، بنابراین نیاز به بررسی دقیق وضعیت قلبی بیمار دارد.
استفاده از این دارو در کودکان و نوجوانان زیر 18 سال باید با احتیاط و تحت نظر پزشک باشد. استفاده از ساکسندا برای کاهش وزن در کودکان یا نوجوانان ممکن است عوارض غیرمنتظرهای داشته باشد، بنابراین توصیه میشود که این دارو فقط در شرایط خاص تجویز شود.
مصرف آمپول ساکسندا در بارداری
در حال حاضر، اطلاعات کافی درباره ایمنی استفاده از ساکسندا (لیراگلوتاید) در دوران بارداری وجود ندارد. بنابراین، این دارو در دوران بارداری باید اجتناب شود، مگر اینکه پزشک شما تشخیص دهد که منافع آن برای مادر بیشتر از خطرات احتمالی برای جنین است. در صورت بارداری ناخواسته در حین استفاده از ساکسندا، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید تا بهترین راهحل برای وضعیت شما را پیشنهاد کند.
تداخل دارویی آمپول ساکسندا
تداخل دارویی خاصی در رابطه با این آمپول بیان نشده است. بیماران قبل از مصرف، با پزشک در رابطه با داروهای تجویزی و گیاهی مورد استفاده خود مشورت کنند.
شرایط نگهداری آمپول ساکسندا
آمپول ساکسندا باید در دمای بین ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد (یعنی در یخچال) نگهداری شود. آمپول نباید یخ بزند؛ بنابراین، از قرار دادن آن در فریزر خودداری کنید.
کلام اخر