اگر تازه ترین تجربه بارداری شما به یک سقط جنین منجر شده باشد، احتمالا سوالات و نگرانی های زیادی در ذهن شما مطرح شده است. در این مقاله به سوالات و نگرانی های شما پاسخ دادهایم تا بارداری مجدد بعد از سقط جنین را در بهترین حالت بگذرانید.
روشهای نادرست زندگی روزمره، بیماریهای زمینهای، شرایط جسمی مختلف، توجه نداشتن به مراقبتهای لازم و حتی عدم توجه کافی به حفظ سلامتی، گاهی میتواند برای بانوان باردار، سقط جنین را به همراه داشته باشد. اما بدیهی است که سقط جنین، پایان راه نیست و بارداری مجدد بعد از سقط جنین طبعا اتفاق خواهد افتاد. بررسیهای انجام شده نشان میدهد که حتی بعد از دو سقط ناخواسته جنین نیز احتمال موفقیت بارداری سوم و تولد نوزاد زنده به میزان 65% است. اما آنچه که اهمیت دارد، کنترل سلامت جسم و روح است که این موارد نیز آرامش ذهنی و برخی آزمایشها و مراقبتهای پزشکی را طلب میکند.
اگر شما هم تجربه رنج سقط جنین را دارید و به دنبال بارداری مجدد بعد از سقط جنین و تولد فرزندی شیرین و گرمتر شدن کانون خانواده هستید، این مقاله میتواند به نیازها و سوالاتتان پاسخ دهد. در این مطلب به توضیح مواردی خواهیم پرداخت که داشتن اطلاعات کافی نسبت به آنها در رابطه با بارداری مجدد بعد از سقط جنین یک ضرورت محسوب میشود.
بارداری مجدد بعد از سقط جنین
اتفاق سقط جنین به تنهایی نمیتواند بارداریهای بعدی را تحت تاثیر قرار دهد و احتمال بارداری طبیعی به سبب سابقه سقط جنین کاهش نخواهد یافت. اما در اولین بارداری پس از سقط جنین، در صورتی که برخی موارد رعایت نشوند، احتمال خطر در سلامت و تولد نوزاد وجود خواهد داشت. درواقع عفونتهای مراقبت نشده بعد از سقط را میتوان اولین و مهمترین فاکتور در ایجاد احتمال خطر به شمار آورد.
این عفونت قابلیت سرایت و نفوذ به بخشهایی همچون تخمدانها و لولههای فالوپ دارد و میتواند موجب التهاب لگن نیز بشود و بیماری التهاب لگن را که با عنوان (PID) شناخته میشود را به دنبال داشته باشد. این بیماری ممکن است موجب عوارضی نظیر بارداری خارج رحمی (جایگیری تخمک در یک محیط خارج از رحم) و یا حتی ناباروری خواهد شد. اما در صورتی که قبل از رسیدن عفونت به این مرحله، اقدام به درمان شود، هیچ جای نگرانی وجود نخواهد داشت.
البته بهتر است بدانید اغلب عفونتها نیز قبل از رسیدن به این مرحله درمان میشوند. حتی این احتمال در برخی موارد وجود دارد که پیش از سقط شدن جنین و به جهت کمتر شدن احتمال عفونت، داروی آنتی بیوتیک توسط پزشک متخصص تجویز شود. در ادامه برخی از علائم که ممکن است ناشی از عفونت باشند را آوردهایم. لازم به ذکر است که پس از مشاهده هر یک از این علائم، باید در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید و علائم خود را با وی در میان بگذارید تا میزان عوارض بارداری به کمترین میزان ممکن تقلیل یابد.
تب شدید در بدن
درد شدید در ناحیه لگن، شکم و یا کمر
احساس بیماری
خونریزی بین دو قاعدگی یا پس از داشتن رابطه جنسی
ترشحات غیرمعمول و یا بد بوی واژینال
راههای بارداری مجدد بعد از سقط جنین
پس از سقط جنین، تا مدت زمان دو هفته، داشتن رابطه جنسی به هیچ عنوان توصیه نمیشود تا از ایجاد عفونت جلوگیری شود. اما پس از گذشت دو هفته، مجددا تخمک گذاری اتفاق خواهد افتاد که در این دوره، شما میتوانید برای حاملگی اقدام نمایید و باردار شوید. البته بهتر است بدانید قبل از اقدام، لازم است حتما شرایط روحی و جسمی خود را بسنجید و همچنین این موارد را با پزشک خود مطرح کنید و از وی مشورت بخواهید تا بارداری مجدد شما، ختم به تولد نوزاد شود.
بهتر است به این نکته نیز توجه داشته باشید که تفاوت چندانی در بین سقط جنین ناخواسته و یا سقط جنین عمدی وجود ندارد. اما این موضوع همیشه و برای تمام افراد صادق نیست و برخی ممکن است استثنائات را شامل شوند. درواقع در سقط جنین عمدی ممکن است رحم درگیر برخی آسیبها شود که این آسیبها میتوانند در بارداریهای بعدی ایجاد مشکل کنند.
اما در سقط جنینی که به صورت ناخواسته بوده است، لازم است برای تشخیص علت سقط حتما به یک پزشک مراجعه شود تا با تجویز برخی آزمایشها و بررسی نتایج آنها، تمام موارد مورد بررسی قرار گیرند. پس از انجام تمام این مراحل، در صورتی که فرد از آمادگی لازم جهت بارداری مجدد برخوردار باشد، پزشک زمان مناسب برای بارداری را به وی خواهد گفت. لازم به ذکر است که این موضوع در رابطه با سقطهای مکرر میتواند کمی متفاوت باشد.
همچنین در صورتی که علت این موضوع کشف شود، میتوان اقداماتی را در جهت رفع آن انجام داد و از استرس عاطفی مادر و البته تلفات بیشتر جلوگیری کرد. با اینکه در بیشتر موارد بارداریهای سوم موفقیتآمیز هستند، اما متاسفانه علت اغلب این دسته از سقطها مشخص نیست و برای بررسیهای بیشتر، مراجعه به پزشک و انجام برخی آزمایشها، یک ضرورت محسوب میشود.
مناسبترین زمان برای بارداری مجدد بعد از سقط جنین
وضعیت رحم اولین فاکتوری است که در اقدام برای بارداری مجدد بعد از سقط جنین مورد بررسی قرار میگیرد. زمان تخمک گذاری بعد از سقط جنین تقریبا دو هفته است. این موضوع بدان معناست که فرد میتواند در صورتی که رحم در شرایط مناسبی قرار داشت، قبل از شروع اولین قاعدگی پس از سقط جنین، مجددا باردار شود.
در حالت کلی میتوان مدعی شد افرادی که آمادگی لازم برای باردار شدن را دارند، از هیچگونه منع پزشکی برای اقدام به بارداری برخوردار نیستند؛ مگر اینکه دستور پزشک آنها بنا به دلایل مختلف چیز دیگری باشد. لازم به ذکر است که به جهت پیشگیری از عفونت، بهتر است اقدام برای بارداری را کمی به تعویق بیاندازید. اما در حالت کلی نیاز نیست هیچ اقدام اضافهای برای بارداری مجدد بعد از سقط جنین انجام دهید.
پس از سقط جنین، بدن به طور عادی و طبیعی، روند بهبودی را طی خواهد کرد. بنابراین لازم است این نکته در نظر گرفته شود که باید به بدن زمان لازم و کافی برای بهبودی کامل را داد. بنابراین بدیهی است که داشتن رابطه جنسی دقیقا پس از سقط جنین، میتواند ریسک ایجاد عفونت را افزایش دهد و عوارض دیگری را نیز به دنبال داشته باشد. در نظر داشته باشید استفاده از قویترین قرص برای بارداری میتواند در این زمینه یاری دهنده باشد.
در بارداری مجدد بعد از سقط جنین چه مشکلاتی میتواند وجود داشته باشد؟
تاثیرات سقط جنین بر بارداریهای مجدد بعدی قابل انکار نیست. اما این تاثیرات بسیار محدود هستند. درواقع مشاهدات، پژوهشهای بالینی و نتایج حاصل آزمایشها، ارتباط میان دو فاکتور افزایش خفیف احتمال خطر زایمان زودرس و یا وزن پایین نوزاد به هنگام تولد با سقط جنین را نشان داده است. از این جهت لازم است برای اقدام به بارداری مجدد بعد از سقط جنین، به یک پزشک متخصص در این حوزه مراجعه کنید و از سلامت جسم خود و همچنین داشتن شرایط کافی و ایدهآل برای بارداری، اطمینان حاصل نمایید.
بهتر است این نکته را نیز در نظر داشته باشید که احتمالا سقط جنین یکبار اتفاق خواهد افتاد. اما با توجه به این مورد، اغلب بانوانی که سقط جنین داشتهاند، بارداریهای سالم و موفقی را پس از آن تجربه کردهاند. درواقع میتوان مدعی شد سقط مکرر تنها برای 1 درصد از خانمها اتفاق خواهد افتاد.
چه آمادگیهایی به جهت بارداری مجدد بعد از سقط جنین لازم است انجام شوند؟
اگر بارداری شما ختم به سقط جنین شده است، به جهت پیشگیری از تکرار شدن مجدد سقط جنین، لازم است آزمایشهایی توسط پزشک متخصص این زمینه تجویز شود و صورت گیرد. به وسیله انجام این آزمایشها و بررسی کردن نتایج آنها، علائم سالم بودن جنین چک خواهد شد و در صورتی که تمام موارد توسط پزشک تایید شوند، وی مطمئن خواهد شد که هیچ مشکلی در بارداری مجدد وجود نخواهد داشت و در طی آن، مشکلی برای مادر و جنین وجود نخواهد داشت. در ادامه مطلب به آزمایشهای مورد نیاز برای پیشگیری از سقط جنین در بارداری مجدد و توضیحات مربوط به آنها اشاره شده است.
هیستروگرام: هیستروگرام به یک نوع سونوگرافی اطلاق میشود که قسمت داخلی رحم و همچنین لگن را به صورت کاملا دقیق بررسی میکند و این موضوع موجب میشود تمام مشکلات رحم مشخص شوند و اقدامات لازم به جهت رفع آنها صورت گیرد.
هیستروسکوپی: هیستروسکوپی توسط یک دستگاه به نام هیستروسکوپ صورت میگیرد که به وسیله آن، میتوان بافت رحم را به طور دقیق مورد مشاهده و بررسی قرار داد.
سونوگرافی: در انجام سونوگرافی، مشکلات جنین در صورت وجود کاملا مشخص خواهد شد.
غربالگری ژنتیکی: پس از انجام سونوگرافی و در صورت مشاهده مورد مشکوک در نتیجه آن، لازم است مرحله غربالگری ژنتیکی حتما انجام شود.
تشخیص سقط مکرر: در این مورد لازم است تمام احتمالات مربوط به داشتن بیماریهای زمینهای، به دقت مورد بررسی قرار گیرد.
آزمایشهای هورمونی: این آزمایشها به منظور بررسی و تشخیص مشکلات هورمونی انجام خواهند شد.
آزمایش خون: در آزمایش خون و به وسیله نتیجه آن، پزشک متخصص شما میتواند تعادل هورمونها را به صورت دقیق بررسی کند.
بیوپسی آندومتر: در این نوع آزمایش لازم است یک بخش از بافت رحم به جهت انجام برخی بررسیهای آزمایشگاهی برداشته شود.
سخن پایانی