بیماری های باردای

 

برخی بیماری های دوران بارداری مانند ویار، سرگیجه و نفخ رایج بوده و آسیبی به مادر و جنین وارد نمی‌کنند. اما برخی دیگر از بیماری‌ها مانند دیابت بارداری و پره اکلامپسی برای مادر و جنین خطرناک هستند. به آزمایش‌های زمان بارداری توجه داشته باشید و در صورت بروز علائم مشکوک حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

 

بیماری های دوران بارداری انواع مختلفی داشته و برخی از آنها ممکن است به مادر یا جنین آسیب وارد کنند. برخی دیگر از آنها رایج بوده و در بسیاری از بارداری‌ها دیده می‌شوند. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، احتمالا یکی از نگرانی‌های شما ابتلا به این بیماری‌ها است. در این مطلب توضیح می‌دهیم که چه بیماری‌هایی ممکن است در طول بارداری ایجاد شود؟ کدام بیماری‌ها در میان زنان باردار رایج است؟ کدام یک از آنها خطرناک بوده و ممکن است باعث آسیب به مادر یا جنین شوند؟

 

بیماری های دوران بارداری چیست؟

در دوره بارداری شاهد تغییرات زیادی خواهید بود. در کنار تغییرات فیزیکی افکار و احساسات شما هم تغییر می‌کنند. زمان بارداری ممکن است نگران ابتلا به هر یک از بیماری های دوران بارداری باشید. عوارض بارداری زیادی وجود دارد که ممکن است بعد از اقدام برای بارداری گریبان‌گیر شما شوند، اما اکثر این عوارض چندان جدی نیستند و به مرحله بیماری نمی‌رسند. بهتر است بدانید که تنها حدود ۸٪ از حاملگی‌ها با بیماری جدی همراه هستند. برخی از این بیماری‌ها در صورت عدم درمان می‌توانند به مادر یا جنین آسیب وارد کنند.

اگر قبل از بارداری دچار بیماری خاصی بوده‌اید، ممکن است علائم آن در دوره بارداری شدت پیدا کند. گاهی هم بیماری‌ها غیرمنتظره ظاهر شده و ارتباطی به سابقه پزشکی شما ندارند.

اگر در طول بارداری با علائم مشکوکی مواجه شدید یا در آزمایش‌های شما موردی تشخیص داده شد، حتما برای انجام اقدامات درمانی به متخصص زنان مراجعه کنید. در برخی از انواع بیماری، درمان به‌موقع می‌تواند از آسیب به شما یا جنین جلوگیری کند. در ادامه انواع بیماری های دوران بارداری را معرفی کرده و در مورد هر یک از آنها اطلاعاتی در اختیار شما قرار می‌دهیم.

 
 
 

. کبد چرب در بارداری چیست؟

 

 

کبد چرب یکی از بیماری های دوران حاملگی است که در ماه‌های آخر بارداری ایجاد می‌شود. در این بیماری چربی بیش از حد طبیعی در سلول‌های کبد و اطراف آن جمع می‌شود. کبد چرب در بارداری نادر بوده و از هر صدهزار زن باردار پنج نفر دچار این مشکل می‌شوند. بالا بودن آنزیم کبدی در بارداری یکی از علائم کبد چرب در بارداری است.

تهوع و استفراغ، سردرد، خستگی و زردی پوست از علائم این بیماری هستند. این بیماری خطرناک بوده و می‌تواند باعث نارسایی کبد و کلیه شود. تنها راه درمان آن زایمان در زودترین زمان ممکن است.

 

 

 

علائم پرکاری تیروئید در بارداری چیست؟

 

 

گاهی ممکن است زنان باردار دچار پرکاری تیروئید در بارداری شوند. این بیماری شایع نبوده اما در برخی زنان بارداری دیده می‌شود. احساس گرما، خستگی و اضطراب از علائم این بیماری است. مهم‌ترین علت تیروئید پرکار در بارداری بیماری گریوز است. در این بیماری بدن علیه غده تیروئید آنتی‌بادی ساخته و به آن حمله می‌کند. معمولا این مشکل چند ماه بعد از زایمان برطرف می‌شود.

 

 

 

 

علائم کم کاری تیروئید در بارداری چیست؟

 

 

برخی از زنان باردار ممکن است دچار کم کاری تیروئید شوند یا از قبل سابقه این بیماری را داشته باشند. کم‌کاری تیروئید با علائمی مانند خستگی، تورم صورت، افزایش وزن، یبوست، خشکی پوست و گرفتگی عضلات همراه است. این بیماری در ماه‌های اول بارداری می‌تواند روی رشد جنین و رشد مغز او تاثیر داشته باشد. برخی عوارض تیروئید کم کار در بارداری طولانی‌مدت است. همچنین کم‌کاری تیروئید احتمال سقط جنین را افزایش می‌دهد.

مهم‌ترین علت این بیماری در دوران بارداری بیماری هاشیموتو است. هاشیموتو نوعی بیماری خودایمنی است. از هر ۱۰۰ زن باردار ممکن است ۲ یا ۳ نفر دچار این بیماری شوند.

کم کاری تیروئید در بارداری احتمال سقط جنین را افزایش می‌دهد.

 

 

 

 

 

عفونت واژن در بارداری

 

 

زنان در طول دوره بارداری ممکن است دچار عفونت واژن شوند. ابتلا به واژینوز باکتریال و عفونت باکتریایی استرپتوکوکوس از دیگر انواع عفونت رایج‌تر است. عفونت واژن ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد یا باعث ترشحات غیرطبیعی و بوی نامطبوع شود. گاهی عفونت می‌تواند باعث زایمان زودرس شود.

واژینوز باکتریال وضعیتی است که باکتری‌های طبیعی واژن بیش از حد رشد کرده و باعث عفونت می‌شوند. از علائم این عارضه می‌توان به سوزش ادرار، خارش واژن و بوی بد واژن اشاره کرد. واژینوز باکتریال یکی از بیماری های دوران بارداری است. اما افراد غیر باردار هم به این مشکل دچار می‌شوند.

 

 

 

 

بیماری سرخجه در بارداری

 

 

بیماری سرخجه جز بیماری‌های نادر در زمان بارداری است. به دلیل واکسیناسیون احتمال ابتلا به این بیماری پایین است. اما اگر در ۴ ماه اول بارداری به سرخجه مبتلا شوید، احتمال بروز عوارض جدی مانند نقص مادرزادی و سقط جنین وجود دارد. اگر دچار بثورات پوستی هستید یا با شخص مبتلا به سرخجه در تماس بوده‌اید، سریعا به پزشک مراجعه کنید. پزشک برای تشخیص این بیماری آزمایش خون را تجویز می‌کند

 

 

 

 

. آرتروز در بارداری چیست؟

 

 

در دوره بارداری به دلیل افزایش وزن و رشد جنین فشار به مفاصل و استخوان‌ها بیشتر می‌شود. از طرفی احتباس مایعات در پاها باعث سفت‌شدن مچ پا و زانو می‌شود. در نتیجه احتمال پارگی و ساییدگی مفاصل و استخوان‌ها افزایش پیدا می‌کند. اگر از قبل سابقه آرتروز دارید، ممکن است علائم آرتروز در بارداری افزایش پیدا کند. برخی افراد نیز بدون سابقه بیماری، در دوره حاملگی به دلیل افزایش وزن دچار آرتروز در بارداری و سایر مشکلات استخوان می‌شوند.

عفونت ادراری، عفونت واژن و عفونت های دوران بارداری

عفونت‌های مختلف از جمله عفونت‌ها و بیماری‌های مقاربتی ممکن است در دوران بارداری ایجاد شوند. این نوع عفونت‌ها هم برای مادر و هم برای جنین خطرناک هستند. برخی از آنها در زمان زایمان و پس از تولد به نوزاد آسیب می‌زنند. به‌عنوان‌مثال ویروس HIV ممکن است در طول بارداری، زایمان یا شیردهی به نوزاد منتقل شود.

 

 

 

تبخال تناسلی در حاملگی

 

تبخال تناسلی یکی از عفونت‌های مقاربتی جدی است که روی بارداری تاثیر دارد. اگر مبتلا به این بیماری هستید، در زمان زایمان تب‌خال به نوزاد منتقل می‌شود. این عفونت تاول و زخم‌هایی را در دهان و ناحیه تناسلی ایجاد می‌کند. تب‌خال تناسلی درمان ندارد و گاهی ممکن است تاول‌های دردناک و زخم‌های باز در ناحیه تناسلی ایجاد کند.

اگر در زمان زایمان تب‌خال تناسلی فعال باشد باعث عفونت کشنده در نوزاد می‌شود. به همین دلیل در این شرایط زایمان سزارین توصیه می‌شود. سزارین احتمال عفونت نوزاد را تا حد بسیار زیادی پایین می‌آورد.

 

 

 

 

عفونت ادراری در دوران بارداری

 

عفونت مجاری ادراری و به‌طورکلی عفونت دستگاه ادراری در زمان بارداری شایع است. در این دوره به دلیل بزرگ‌شدن رحم و تولید هورمون‌های بارداری جریان ادرار در مجاری ادراری کند می‌شود. در این شرایط احتمال تجمع باکتری‌ها وجود داشته و خطر عفونت ادراری افزایش پیدا می‌کند. عفونت ادراری ممکن است باعث زایمان زودرس یا پارگی زودرس غشای اطراف جنین شود. این بیماری ممکن است علائمی ایجاد کند. علائم شامل سوزش ادرار، تب، خستگی، احساس فشار در شکم و بوی بد ادرار می‌شود. اما در بسیاری از زنان باردار علامتی ندارد. به همین دلیل باید نمونه ادرار گرفته شود تا وجود باکتری بررسی شود

 

 

 

ترومبوز سیاهرگی عمقی چیست؟

ترومبوز وریدی عمقی یکی از بیماری های دوران بارداری است. اما خوشبختانه این بیماری نادر بوده و در تعداد کمی از خانم‌های باردار دیده می‌شود. اما باید گفت احتمال ابتلا به آن در طول بارداری و تا ۶ هفته بعد از تولد نوزاد نسبت به زنانی که در همان سن باردار نیستند، بیشتر است.

این بیماری جدی بوده و باعث ایجاد لخته خون در ورید عمیق بدن به‌ویژه در ساق پا می‌شود. معمولا ترومبوز وریدی عمقی هیچ علامتی ندارد. اگر این لخته، رگ‌های خونی در ریه را مسدود کند، باعث وضعیتی به نام آمبولی ریه می‌شود که خطرناک است. در بارداری بالای ۳۵ سال، افراد چاق، حاملگی چندقلو و عفونت شدید احتمال بروز این بیماری بیشتر است.

 

 

بیماری های دستگاه گوارش در بارداری کدامند؟

 

 

برخی مشکلات و بیماری‌های گوارشی مانند حالت تهوع و استفراغ، اسهال، یبوست، رفلاکس معده به مری و سنگ کیسه صفرا در بارداری شایع است. گاهی هم ممکن است پیش از بارداری دچار بیماری مانند کولیت اولسراتیو یا کرون باشید و متوجه آن نشوید. این نوع بیماری‌های زمینه‌ای در زمان بارداری علائم شدیدتری ایجاد می‌کنند.

در دوره بارداری تغییرات هورمونی روی حرکت دستگاه گوارش تاثیر گذاشته و این موضوع باعث مشکلات گوارشی می‌شود. چاقی، رژیم غذایی نامناسب، اختلالات تیروئید، نداشتن تحرک، عدم تحمل غذایی و عفونت می‌توانند علائم مربوط به مشکلات گوارشی را بیشتر کنند.

 

سوزش سر دل و رفلاکس معده در دوران بارداری

رفلاکس معده به مری در سه‌ماهه اول و دوم بارداری شایع است. این بیماری باعث سوزش سر دل و سوءهاضمه اسیدی در بارداری می‌شود. در این وضعیت اسفنکتر تحتانی مری ماهیچه بین مری و معده را تحت تاثیر قرار می‌دهد و اسید از معده وارد مری می‌شود.

از علائم دیگر رفلاکس معده به مری می‌توان به سوزش گلو، درد قفسه سینه، بازگشت غذا یا اسید، طعم اسیدی در دهان، مشکل در بلع و سرفه خشک اشاره کرد. معمولا این اختلال شدید نیست و از طریق تغییر رژیم غذایی می‌توان آن را برطرف کرد. اگر در بارداری اول خود دچار رفلاکس معده یا سوزش سر دل شدید، احتمال دارد در بارداری بعدی دوباره دچار این عارضه شوید.

از هر ۴ زن باردار ۱ نفر دچار بواسیر می‌شود. در دوره بارداری افزایش حجم رحم و افزایش جریان خون روی وریدهای رکتوم فشار وارد می‌کند. این فشار در ماه‌های آخر بارداری بیشتر می‌شود.

 

 

هموروئید در بارداری

هموروئید یا بواسیر از بیماری های دوران بارداری است که از هر ۴ زن باردار ۱ نفر به آن مبتلا می‌شود. در این بیماری سیاهرگ‌های اطراف مقعد متورم می‌شوند. اگر هموروئید داخلی باشد، درد نداشته و ممکن است خونریزی جزئی داشته باشد. اما اگر از نوع خارجی باشد، با علائمی مانند درد، خونریزی و خارش همراه است. اگر بعد از اجابت مزاج روی دستمال کاغذی خون دیدید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است نشانه بواسیر باشد.

در دوره بارداری افزایش حجم رحم و افزایش جریان خون روی وریدهای رکتوم فشار وارد می‌کند. این فشار در ماه‌های آخر بارداری بیشتر می‌شود. علاوه بر این احتمال یبوست در بارداری زیاد بوده و این عارضه به ایجاد بواسیر کمک می‌کند. بواسیر بیشتر در سه‌ماهه دوم و سوم بارداری ظاهر می‌شود. با درمان یبوست درد این عارضه کمتر می‌شود

تهوع و استفراغ شدید حاملگی 

به علت افزایش هورمون های مرتبط با بارداری در زنان، درجات خفیف تا متوسط تهوع و استفراغ تقریبا تا هفته 16 حاملگی شایع است و این درجات خفیف، به درمان های تغذیه ای مانند استفاده از عصاره زنجبیل پاسخ می دهد. این تهوع نگران کننده نبوده و از تغییرات فیزیولوژیک بارداری می باشد.
در صورت شدید بودن تهوع، آب بدن کاهش می یابد و این موضوع می تواند خطرناک باشد و نیاز به پیگیری، درمان دارویی و گاها بستری شدن در بیمارستان داشته باشد. جهت کاهش تهوع و استفراغ در بارداری اقدامات زیر می تواند کمک کننده باشد:
-    کاهش حجم وعده های غذایی و افزایش تعداد وعده های غذایی در شبانه روز؛
-    اجتناب از دراز کشیدن بعد از غذا؛
-    قرار گرفتن در هوای تازه مانند قدم زدن و بازکردن پنجره؛
-    دوری از بوهای تند و زننده؛
-    اجتناب از مصرف غذاهای چرب، تند و سرخ کردنی؛
-    استفاده از نان تست یا بیسکوئیت بیست تا سی دقیقه قبل از بلند شدن از رختخواب؛
-    مصرف زنجبیل؛
-    نوشیدن چای نعنا یا مکیدن آب نبات نعناع به خصوص پس از خوردن غذا؛
-    مصرف ویتامین ب 6.

 

 

 

 یبوست در حاملگی

یکی دیگر از تغییرات دستگاه گوارش در بارداری افزایش احتمال وقوع یبوست است. تقریبا نیمی از زنان یبوست در این دوران را تجربه می کنند و اصلی ترین علت آن افزایش هورمون پروژسترون در بارداری است.
این هورمون، حرکات روده را کاهش داده و سبب افزایش جذب آب و مواد غذایی می شود که به دنبال آن مدفوع سفت شده و سبب ایجاد یبوست می شود. در سه ماهه دوم و سوم بارداری نیز به علت بزرگ شدن رحم و فشار آن بر روده ها، یبوست تشدید می شود. همچنین مصرف آهن و کلسیم نیز می تواند یبوست را تشدید کند.
غالبا یبوست در بارداری خطرناک نیست مگر آنکه همراه با شکم درد باشد و یا به طور مداوم با اسهال و وجود خون در مدفوع همراه باشد که در این صورت پیگیری لازم است.
برای برطرف شدن یبوست راه های زیر موثر هستند :
-    استفاده از مواد حاوی فیبر؛
-    مصرف 6 تا 8 لیوان آب در روز؛
-    ورزش و پیاده روی؛
-    کاهش حجم وعده های غذایی و افزایش تعداد وعده های غذایی.


 پیکا یا هرزه خواری

اشتیاق زنان حامله برای خوردن غذاهای عجیب و غریب، پیکا نام دارد. میزان شیوع این حالت در بین زنان 30 درصد است. گاهی اوقات تمایل به خوردن مواد غیرغذایی مثل یخ، خاک و نشاسته حالت غالب این اختلال را تشکیل می دهد. گفته می شود که کمبود شدید آهن می تواند سبب تشدید این حالت شود.
اگر این حالت در اثر کمبود مواد معدنی ایجاد شده باشد با برطرف شدن کمبود های تغذیه ای پیکا برطرف می شود.
برای جلوگیری از مصرف مواد غیر غذایی و بی ارزش ، جایگزین های احتمالی مانند جویدن آدامس بدون قند را در نظر بگیرید.


 کیسه صفرا

در جریان حاملگی طبیعی، قدرت انقباضی کیسه صفرا کاهش می یابد و این حالت سبب احتباس املاح صفراوی شده و زمینه ای برای بروز خارش حاملگی فراهم می کند.
به همین جهت توصیه می شود درصورتی که در این دوران دچار خارش در بدن شدید، پزشک برای شما تست های آزمایشگاهی آنزیم های کبدی درخواست کند.

 

 

  •  

 


تشخیص بیماری های گوارشی در بارداری

همانطور که پیش تر گفته شد، تغییرات دستگاه گوارش یا به علت جا به جایی آناتومیک روی می دهد یا به علت تغییرات هورمونی که به این تغییرات ایجاد شده در طول بارداری تغییرات فیزیولوژیک بارداری می گویند.
همه اختلالات دستگاه گوارش در بارداری خطرناک نیستند اما پزشک زنان و مامای خود را در جریان بگذارید.
گاهی برخی از مشکلات گوارشی در بارداری تشدید می شود که نیازمند پیگیری از طریق متخصصین داخلی و گوارش می باشد. با پیشرفت حاملگی بررسی بیماری های گوارشی در بارداری دشوارتر می شود؛ چون با بزرگ شدن رحم، اجزاء دستگاه گوارش در بارداری جا به جا می شوند و این امر تشخیص مشکلات گوارشی در بارداری را سخت تر می کند.
در صورتی که بیماری های گوارشی در بارداری نیازمند پیگیری های تصویر برداری باشد، پزشک MRI یا سونوگرافی را به شما پیشنهاد می کند. در برخی موارد ممکن است ارزیابی اختلالات دستگاه گوارش طی بارداری نیازمند اندوسکوپی و کلونوسکوپی باشد که در بارداری منعی ندارد
.

نوشته های اخیر

دسته بندی ها

سبد خرید

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش