نوزاد مبتلا به رفلاکس تمایل دارد مکررا تف یا استفراغ کند. همچنین ممکن است نوزاد شما بیش از حد معمول غرغر کرده و آب دهانش را بیرون بریزد. اکثر نوزادان مبتلا به رفلاکس معده نیازی به درمان ندارند. علائم رفلاکس معمولا تا زمان 12 الی 14 ماهگی، خود به خود بهبود مییابد. بسته به سن و علائم نوزاد، پزشکان ممکن است تغییرات سبک زندگی را برای درمان علائم رفلاکس معده توصیه کنند و در برخی موارد، ممکن است داروها یا جراحی را نیز توصیه کنند. در این مطلب روشهای درمان رفلاکس نوزاد را به طور کامل بررسی میکنیم.
درمان رفلاکس نوزادی با تغییر سبک زندگی
اگر فکر میکنید نوزاد شما رفلاکس اسید معده دارد، میتوانید درمانها و روشهای خانگی زیر را امتحان کنید.
تعداد دفعات غذا دادن به نوزاد را افزایش دهید
زمانی که معده کودک شما بیش از حد پر است، ممکن است بیشتر در معرض رفلاکس باشد و تف کند. تغذیه کمتر، در تعداد دفعات بیشتر، میتواند به بهبود این مسئله کمک کند. پر بودن بیش از حد معده فشار بیشتری به اسفنکتر تحتانی مری وارد میکند. فشار روی این عضله باعث از دست دادن کارایی آن میشود و به محتویات معده اجازه میدهد تا به گلو بروند. تکامل و رشد این دریچه در سال اول زندگی نوزاد به زمان نیاز دارد، بنابراین بسیاری از نوزادان اغلب به طور طبیعی تف میکنند.
در حالت عمودی به نوزاد غذا دهید
اگر میتوانید به کودک خود در وضعیت عمودی شیر بدهید و حدود 30 دقیقه بعد از شیر دادن، او را در همین وضعیت نگه دارید. با این کار میتوان از بازگشت اسید معده جلوگیری کرد.
اندازه شیشه شیر و نوک آن را چک کنید
اگر از بطری برای تغذیه نوزاد استفاده میکنید، نوک آن را در تمام مدت شیردهی پر از شیر نگه دارید تا از بلعیدن هوا توسط نوزاد جلوگیری شود. انواع نوک شیشهها را امتحان کنید و از شیشههایی که نوک آنها سوراخ بزرگتری دارد اجتناب کنید. زیرا باعث جریان بیش از حد شیر میشوند.
شیر یا شیر خشک را غلیظ کنید
با تایید پزشک اطفال، افزودن مقدار کمی غلات مناسب نوزادان به شیر خشک یا شیر مادر میتواند گزینهای برای کاهش آب دهان باشد. غلیظ کردن غذا به جلوگیری از ریزش محتویات معده به مری کمک میکند، اما هیچ شواهدی مبنی بر تسکین سایر علائم رفلاکس وجود ندارد.
کمک کنید نوزاد بیشتر آروغ بزند
در تغذیه نوزاد با سینه مادر و یا شیشه شیر، حتما به نوزاد کمک کنید مرتب آروغ بزند. آروغ زدن نوزاد هنگام شیر خوردن ممکن است به کاهش علائم رفلاکس کمک کند.
شیرخوارانی که با بطری تغذیه میشوند را بعد از خوردن هر 30 تا 60 میلیلیتر شیر آروغ بزنید. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند را هر زمان که نوک سینه را بیرون میآورند، آروغ بزنید.
از پوزیشن مناسب برای خواب نوزاد استفاده کنید
همیشه کودک خود را به پشت و روی یک تشک سفت بخوابانید. مطمئن شوید که گهواره یا محل خواب نوزاد فاقد پتوهای ضخیم، بالش، اشیا بزرگ یا اسباب بازیهای مخملی باشد.
مطالعات معتبر نشان دادهاند که خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی کودک (SIDS) در تمام پوزیشنهای خواب به جز خوابیدن به پشت، افزایش مییابد. این امر در مورد همه نوزادان، حتی آنهایی که رفلاکس دارند هم صدق میکند. مراقب زمان بین خواب و غذا خوردن نوزاد باشید.
استفاده از داروها برای درمان رفلاکس نوزاد
اگرچه مردم به طور مکرر از داروهایی مانند امپرازول برای درمان رفلاکس اسید استفاده میکنند، اما مطالعات معتبر نشان نداده است که آنها موثر هستند. بر اساس اکثر تحقیقات، هیچ تفاوت قابل توجهی بین استفاده از دارو و استفاده نکردن از آن وجود ندارد. علاوه بر این، مصرف دارو ممکن است با عوارض جانبی نامطلوب مانند عفونتهای گوارشی، رشد بیش از حد باکتریها، مشکلات استخوان و تداخلات دارویی همراه باشد.
یک نگرانی خاص در مورد این داروها خطر عفونت است. اسید معده به طور طبیعی از بدن در برابر موجودات خطرناک موجود در آب و غذا محافظت میکند. کاهش اسید معده ممکن است خطر ابتلا به این عفونتها را در نوزادان افزایش دهد. با پزشک خود در مورد برنامه درمانی بر اساس شدت علائم صحبت کنید. آنها دارویی را توصیه میکنند که برای کودک شما مناسب باشند.
عمل جراحی برای درمان رفلاکس نوزاد
اگر داروها و تنظیم شیوه زندگی به کاهش علائم نوزاد شما کمک نکنند، ممکن است جراحی لازم باشد. در حین عمل، جراح دریچه مری به معده را سفت کرده و آن را پایدارتر میکند تا اسید کمتری به مری برگردد. نیاز به این نوع جراحی به خصوص در نوزادان نادر است. پزشکان معمولا روشی به نام فوندوپلیکاسیون را که در آن معده به دور قسمت انتهایی پائین مری پیچانده میشود، برای نوزادانی که رفلاکس باعث مشکلات تنفسی شدید یا جلوگیری از رشد آنها شده است، پیشنهاد میکنند.
سخن پایانی