آلزایمر یا بیماری فراموشی، یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که در اثر آن به تدریج تواناییهای ذهنی بیمار تحلیل میرود. البته با بالا رفتن سن، اندکی فراموشکار شدن در افراد طبیعی است. اما در بیماری آلزایمر این اختلال حافظه به تدریج پیشرفت میکند.
یک هشتم از افراد دارای 65 سال و بیشتر، این حالت مخرب زوال عقل را دارند. آلزایمر در مرحله اول ممکن است برای خانواده و دوستان قابل تشخیص نباشد. با ما همراه باشید ومراحل پیشگیری ازآلزایمر رو مطالعه کنید
آلزایمر چیست؟
آلزایمر یک بیماری مزمن تخریب کننده سلول های عصبی می باشد. این بیماری مغزی، شروعی آرام دارد ولی پیش رونده می باشد. رایج ترین علامت اولیه آن فراموش کردن انفاقات تازه یا به سختی به یادآوردن آنهاست.
با پیشرفت بیماری آلزایمر، علائمی مانند مشکلات تکلم، آگاه نبودن به زمان و مکان (بیار به سادگی گم میشود)، نداشتن انگیزه، نوسان احساسات، نداشتن توان مراقبت از خود و مشکلات رفتاری بروز می کند. با بدتر شدن بیماری الزایمر، فرد از خانواده و جامعه جدا میشوند. به تدریج عملکردهای مربوط به بدن از بین رفته، سرانجام منجر به مرگ میشود.
با وجود اینکه سرعت پیشروی بیماری می تواند متفاوت باشد، عموما ۳ تا ۹ سال امید به زندگی بعد از تشخیص بیماری در نظر گرفته شده است.
دلایل ابتلا به آلزایمر
بیماری آلزایمر زمانی اتفاق می افتد که، مقداری غیرطبیعی از پروتئین ها که پلاک نام دارند، در مغز شکل گرفته و سلول های اندام ها را تحت تاثیر قرار می دهد. نتیجه تشکیل پلاک ها، مختل کردن عملکرد و فعالیت شیمیایی عادی مغز بوده که منجر به کاهش معنادار ناقلین عصبی می شود، که نتیجه این اتفاقات کاهش پیشرونده عملکرد مغز می باشد.
تا زمانی که علت بد عمل کردن های پروتئین که در اولین نقطه رخ داده را ندانیم، یعنی علت ابتدایی هنوز خوب درک نشده و موضوع تحقیقات درحال انجام و گمانه زنی ها می باشد
علت بیشتر موارد آلزایمر ناشناخته است، به جز ۵-۱ درصد موارد که تفاوت های ژنتیکی مشخص شده است. فرضیه های متعددی در حال رقابت برای توضیح علت بیماری می باشند.
۱۱ علامت بیماری آلزایمر
دقت داشته باشید که همه ما تجربه فراموشی را داشته ایم که مقطعی و زودگذر بوده است. اما اگر دارای ۲ مورد از علائم آلزایمر که در ادامه شرح داده شده است، حتما به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
1.فراموش کردن اتفاقات و اطلاعات جدید
سادهترین و شایعترین نشانه آلزایمر، به خاطر سپردن اتفاقات و اطلاعات جدید توسط مغز است، به معنای دیگر فراموشی رخدادهای جدید از اولین نشانههای بروز آلزایمر است. سردرگمی درباره اتفاقاتی که اخیر رخ داده، عدم درک دست از زمان و… از مثالهایی است که ممکن در این شرایط برای بیمار پیش آید.
2.فراموشی پایدار و پیش رونده
در بیماران مبتلا به آلزایمر، این فراموشی با گذشت زمان مداومت پیدا کرده و شدت بیشتری می یابد تا جایی که حتی ممکن است نام اعضای خانواده و کارهای روزانه خود را نیز از یاد ببرند.
3.ناتوانی در تشخیص و انجام کارها
در این حالت افراد در تشخیص چهره ها و ابزار ساده و همچنین یافتن وسایلی که مقابل چشمشان نیست، دچار مشکل می شوند. هم چنین در استفاده از ابزار ساده و انجام کارهای ساده نظیر مرتب لباس پوشیدن، ناتوان هستند.
4.مشکل در خواندن و نوشتن
مشکل در خواندن و نوشتن نیز ممکن است در بیمار آلزایمری مشاهده شود.
5.نداشتن درک درست از زمان و مکان
این افراد درک درستی از زمان و مکان ندارند و حتی گاهی ممکن است خود را در صحنه ای از خاطرات و خود را بین درگذشتگان خود ببینند.
6.کم شدن قدرت قضاوت
در حل مشکلات روزانه با مشکل مواجه هستند. مثلا اگر چیزی بشکند نمی دانند باید آن را چه کار کنند.
7.تغییرات رفتاری و خلقی
تغییرات خلقی نظیر آشفتگی، لج باز شدن، اعتماد نداشتن به دیگران و گوشه گیر شدن از علائمی است که شروع و به مرور زمان تشدید می شوند.
8.افسردگی از علائم همراه آلزایمر است.
9.بی قراری
از دیگر علائم این بیماری بوده که در صورت پیشرفت بیماری با پرخاشگری و یا اضطراب بی دلیل همراه است.
10.سخت بودن پیدا کردن کلمات مناسب و درست
مبتلایان در پیدا کردن کلمات صحیح و حتی ساده در حین صحبت کردن و انتقال مفاهیم دچار مشکل هستند. هم چنین در گفتار، نوشتار و خواندن مکررا اشتباهاتی دارند.
11.در انجام کارهای پیچیده و استدلال کردن دچار اختلال
این افراد توان رسیدگی به امور مالی و بانکی ندارند. هم چنین درک درستی از خطرات ندارند.
راه های پیشگیری از آلزایمر
به دلیل گستردگی زیاد بیماری آلزایمر، سعی داریم با هم راه های پیشگیری از آلزایمر رو توی این مطلب با هم مرور کنیم…
این نکته رو از یاد نبرید که هیچ وقت برای تغییر دادن توی شیوه زندگی دیر نیست، ما هر لحظه می تونیم انتخاب های هوشمندانه ای داشته باشیم تا به وسیله اونها زندگی طولانی تر و باکیفیت تری رو کنار عزیزانمون داشته باشیم.
آلزایمر:
آلزایمر نوعی بیماری مربوط به مغزه كه ماهیت آسیب شناختی اون در سال ۱۹۰۶ توسط یه پزشک آلمانی به نام “آلویس آلزایمر” بیان شد.
توی این بیماری، رسوب غیرعادی برخی پروتئین ها در مغز، كاهش نقل و انتقال های عصبی و در نهایت تحلیل رفتن و كوچک شدن مغز اتفاق میافته. اما باید بدونید که می شه با تغییر دادن توی روند تغذیه و به طور کلی راه و روش زندگی تا حد زیادی از آلزایمر پیشگیری کرد.
راه اول:
تحقیق و مطالعه ای بر روی ۱۸۳۶ پیرزن ژاپنی نشون داده که مصرف آبمیوه و سبزیجات با کاهش شیوع آلزایمر در طی هفت تا نه سال همراه بوده.
راه دوم:
از امشب با هر دستی که با آن عادت به مسواک زدن دارید، با دست دیگر این کار رو تمرین کنید.
راه سوم:
اگه هر روز با ماشین سرِ کار می رید، گاهی این عادت رو تغییر بدین، مثلا کمی از مسیر رو پیاده و بقیه رو با اتوبوس برید.
راه چهارم:
قرار گرفتن در برابر معما و حل یه مسئله می تونه مانع از تخریب پروتئین های خاص در مغز شه. حل جدول کلمات متقاطع و سودوکو ذهن شما رو به چالش می کشه.
راه پنجم:
جای اشیا رو روی میز کارتون یا توی خونه عوض کنید. سعی کنید هر چند وقت یه بار تغییر دکوراسسیون داشته باشید.
راه ششم:
تا می تونید از سرتون در مقابل هر ضربه ای هر چند ساده در حد هد زدن در بازی فوتبال هم محافظت کنید.
راه هفتم:
با مصرف ماهی به طور منظم می تونید احتمال ابتلا به آلزایمر رو ۲۰ درصد کاهش بدین.
باقی راه ها:
انجام تحرک و ورزش حداقل ۲۰ دقیقه ای در روز، نوشیدن مایعات به اندازه کافی، بخاطر سپردن شعر، گوش سپردن به تمامی سبک ها در موسیقی و…