جینسینگ هزاران سال است که به دلیل خواص درمانی ارزشمند، در ملل و فرهنگهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. از بهبود علکرد مغز تا تنظیم قند خون فوایدی است که به گیاه جنسینگ نسبت میدهند. این گیاه خاصیت آنتیاکسیدانی فوقالعادهای داشته و از قدیمالایام به عنوان منبعی برای انرژی و افزایش توان جسمی مطرح بوده ....
جینسینگ هزاران سال است که به دلیل خواص درمانی ارزشمند، در ملل و فرهنگهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. از بهبود علکرد مغز تا تنظیم قند خون فوایدی است که به گیاه جنسینگ نسبت میدهند. این گیاه خاصیت آنتیاکسیدانی فوقالعادهای داشته و از قدیمالایام به عنوان منبعی برای انرژی و افزایش توان جسمی مطرح بوده است. در سالهای اخیر جینسینگ به دلیل خواص چشمگیر خود در صنعت دارو به شکل مکمل یا قرص جینسینگ نیز نفوذ کرده و به این ترتیب دسترسی بیشتری برای بهرهگیری از آن وجود دارد. آیا میدانید موارد منع مصرف جینسینگ چیست و این گیاه برای چه افردای مناسب نیست؟
جینسینگ چیست و چه فوایدی دارد؟
جینسینگ را گیاه جوانی نامیدهاند. جینسینگ به 11 گونه مختلف از گیاهان از خانواده آرالیاسیه اشاره دارد. این گیاهان کوتاه هستند، رشد اندکی دارند و ریشههایشان گوشتی به نظر میرسد. دو نوع جینسینگ به نام جینسینگ آمریکایی و آسیایی وجود دارند که هر دو انرژیزا بوده و خواص دیگری همچون موارد زیر دارند:
- بهبود عملکرد شناختی و حافظه
- ضد التهاب
- درمان اختلال نعوظ در مردان
- پیشگیری از سرماخوردگی
- کاهش قند خون
- تقویت سیستم ایمنی
- مقابله با ضعف و خستگی
موارد منع مصرف جینسینگ
گیاه جینسینگ با تمام فواید چشمگیر خود ممکن است برای بعضی از افراد مناسب نباشد:
افراد دارای آلرژی به جینسینگ
به طور کلی مصرف جینسینگ در مقادیر مناسب و در مدت زمان کوتاه برای اکثریت افراد کاملا ایمن و بیخطر است. با این حال تعدادی از افراد با خوردن جینسینگ واکنشهای آلرژیک از خود بروز میدهند. علائم حساسیت به جینسینگ ممکن است کهیر، مشکل در تنفس، تورم صورت، لبها، زبان یا گلو باشد. در این صوت باید بلافاصله مصرف جینسینگ قطع شود. در برخی موارد بسیار نادر نیز ممکن است علائم شدیدتر باشند؛ مثلا بثورات پوستی قرمز یا بنفش در صورت یا قسمت فوقانی بدن گسترش یابد. در این صورت فورا باید به پزشک مراجعه شود.
مصرف داروهایی که با جینسینگ تداخل دارند
اگر قصد استفاده از مکمل جینسینگ را دارید، در مورد تداخل دارویی این گیاه حتما با پزشک مشورت کرده و لیست داروهای مصرفی خود را در اختیار وی قرار دهید. بعضی از ویتامینها و مکملهای گیاهی ممکن است با جینسینگ تداخل داشته و از موارد منع مصرف جینسینگ باشند. در صورت استفاده از هر یک از داروهای زیر هرگز بدون تجویز پزشک به سراغ مصرف جینسینگ نروید:
- داروهای دیابت
- وارفارین
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی
مطالعات نشان داده است که مصرف جینسینگ ممکن است در فشار خون تغییراتی ایجاد کرده و سبب بالا و پایین شدن آن شود. بنابراین پزشکان به افرادی که فشار خون بالا و یا حتی پایین دارند، استفاده از جنسینگ را توصیه نمیکنند.
مصرف جینسینگ در بانوان باردار و شیرده
استفاده از ginseng در دوران بارداری اصلا توصیه نمیشود. مشخص نیست که آیا جینسینگ از طریق شیر مادر به نوزاد شیرخوار منتقل میشود یا خیر؛ در واقع در این زمینه به مطالعات بیشتری نیاز است. بنابراین در دوران شیردهی نیز بدون مشورت پزشک نباید از گیاه جنسینگ استفاده شود. کودکان نیز بدون تجویز پزشک منع مصرف جینسینگ دارند.
مصرف همزمان جینسینگ با کافئین
گفتیم که جینسینگ در بهبود عملکرد سیستم ایمنی تاثیر دارد. کافئین محرک سیستم عصبی بوده و ممکن است تحریک عصبی شما را بیشتر کند. تحقیقات نشان داده است که اگر جینسینگ همزمان با کافئین مورد استفاده قرار گیرد، ممکن است منجر به افزایش ضربان قلب و افزایش فشار خون شود. از این رو مصرف آنها با هم پیشنهاد نمیشود.
جینسینگ و سرطان سینه
به طور کلی جینسینگ با خاصیت آنتی اکسیدانی قابل توجه خود به عنوان گیاهی جهت پیشگیری و یا حتی درمان سرطان پیشنهاد میشود اما یکی از عوارض قرص جینسینگ در زنان ممکن است خونریزی از واژن یا حساسیت به سینهها باشد. به همین جهت به زنانی که در حال مبارزه با سرطان سینه هستند، استفاده از جینسینگ توصیه نمیشود. البته دقت کنید که در این زمینه تحقیقات کامل نیست و ممکن است نتایج متفاوتی نیز دیده شده باشد.
طریقه مصرف جینسینگ
موارد منع مصرف جینسینگ را برایتان شرح دادیم. اگر میخواهید از ریشه جینسینگ استفاده کنید، میتوانید هم آن را به صورت خام مورد استفاده قرار دهید و هم بپزید تا نرمتر شود. یک راهکار دیگر هم آن است که آن را به آب جوش بیفزایید تا دمنوش جینسینگ درست کنید.
دوزهای توصیه شده برای جینسینگ به شرح زیر است:
- ریشه جینسینگ خام: 1 تا 2 گرم در روز
- مکمل جینسینگ: 200 تا 400 میلیگرم در روز
البته پزشکان مصرف روزانه تا 3 گرم جینسینگ را نیز برای بزرگسالان سالم ایمن میدانند. بهترین زمان مصرف قرص جینسینگ به منظور جلوگیری از عوارض جانبی همراه با غذا است.
عوارض جانبی جینسینگ
رایجترین عوارض جینسینگ ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اسهال
- بیخوابی و اختلال در خواب
- سردرد یا سرگیجه
- سریع شدن ضربان قلب
- افزایش یا کاهش فشار خون
- ناراحتی معده
- اختلال در قاعدگی زنان
اما به طور کلی این عوارض در موارد اندکی مشاهده میشود بخصوص اگر فرد دوز مصرفی خود را خودسرانه افزایش ندهد. از آنجایی که جین سینگ ممکن است در پروسه خواب اختلالاتی پدید آورد، مصرف آن پیش از خواب توصیه نمیشود.
سخن پایانی
اگرچه جینسینگ بسیار پرفایده است اما برای همه افراد در هر نوع شرایط از لحاظ سلامتی و پزشکی مناسب به نظر نمیرسد. در این مقاله موارد منع مصرف جینسینگ را برای شما شرح دادیم. اگر از داروی خاصی استفاده میکنید یا به بیماری خاصی مبتلا هستید، پیش از استفاده از این گیاه حتما با پزشک مشورت نمایید. جینسینگ نیز مانند هر گیاه دارویی دیگر در صورت مصرف بیش از حد با عارضه همراه خواهد بود؛ پس به مقدار مصرف نیز دقت کنید. آیا تجربه مصرف جینسینگ در قالب مکمل غذایی را دارید؟