پف زیر چشم برایتان آزار دهنده شده و هیچ علتی برای بروز آن پیدا نمیکنید؟ کم خوابی ندارید، نمک زیاد استفاده نمیکنید و از لحاظ ژنتیکی هم مستعد این مشکل نیستید؟ پس شاید کمبودویتامین باعث پف زیر چشم شما شده باشد.
اگر پف زیر چشم فقط گاهی اتفاق بیفتد، ممکن است نشانه کمبود خواب باشد و با جبران کمبود خواب به راحتی برطرف شود. همچنین در ایجاد پف زیر چشم، عوامل ژنتیکی و آلرژی هم دخیل هستند. اما نکته دیگری که قصد داریم در این مقاله به آن بپردازیم، تاثیر کمبود ویتامین روی پف زیر چشم است. آیا میدانید کمبود کدام ویتامین باعث پف زیر چشم می شود؟
کمبود ویتامین K و پف زیر چشم
در فرمولاسیون برخی از انواع کرم دور چشم معمولا با هدف کاهش تیرگی دور چشم از ویتامین K استفاده میشود. اما شاید برایتان جالب باشد بدانید که کمبود ویتامین K در پف زیر چشم نیز تاثیرگذار است. ویتامین K با بهبود خاصیت ارتجاعی رگهای خونی و سلامت کلی عروق، از پیری زودرس پوست جلوگیری کرده و پف زیر چشم را هم کاهش میدهد. برای اینکه ذخیره ویتامین کا را در بدن خود افزایش دهید، باید به وفور از سبزیجات در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
کلم پیچ، کلم بروکلی، لوبیا سبز، کیوی و آووکادو از بهترین منابع تامین ویتامین K برای بدن هستند. همچنین در جگر گوساله و گوشت مرغ هم میتوانید مقادیر مناسبی از ویتامین کا را بیابید. آقایان بالای 19 سال و خانمهای بالای 19 سال روزانه به ترتیب به 120 و 90 میکروگرم ویتامین K نیاز دارند.
کمبود کدام ویتامین باعث پف زیر چشم می شود؟
ویتامین B12
یکی دیگر از ویتامینهایی که کمبود آن میتواند روی پف زیر چشم تاثیرگذار باشد، ویتامین B12 است. ویتامین B12 در خونسازی نقش دارد و کمبود آن منجر به اکسیژن رسانی ضعیف به بافتهای بدن شده و اثرات آن به خوبی در زیر چشمها نمایان میشود. کمبود ویتامین ب12 باعث میشود که سیاهرگهای زیر چشم برجستهتر شده و رنگی متمایل به آبی پررنگ داشته باشند.
از طرف دیگر تحقیقات نشان میدهد که کمبود این ویتامین میتواند در پف زیر چشم هم تاثیر بگذارد. از آنجایی که ویتامین ب12 بیشتر در منابع حیوانی یافت میشود، کمبود آن در میان گیاهخواران و وگانها بسیار شایع است. انواع ماهی، گوشت مرغ و گوشت قرمز از بهترین منابع تامین ویتامین B12 هستند. بزرگسالان روزانه به 2.4 میکروگرم ویتامین ب12 نیاز دارند. اگر کمبود ویتامین ب12 دارید، خرید قرص ویتامین B12 را به شما پیشنهاد میدهیم.
ویتامین C و پف زیر چشم
پف کردگی زیر چشم میتواند به دلیل از دست دادن توان ماهیچهای و شل شدن پوست رخ دهد. البته این مشکل بیشتر برای افراد بالای 40 سال رخ میدهد. در این صورت میتوان به شکل موضعی از رتینول و انواع مختلف پپتیدها که در کلاژنسازی نقش دارند استفاده کرد. اما یکی دیگر از ویتامینهایی که نقش بسیار مهم در کلاژن سازی دارد، ویتامین C است. کمبود ویتامین C منجر به افت سطح کلاژن در بدن شده و احتمال چین و چروک و پف زیر چشم را افزایش میدهد.
از ویتامین سی برای رفع پف زیر چشم هم به شکل موضعی در قالب کرمهای دور چشم میتوان استفاده کرد و هم میتوان با مصرف منابع ویتامین C ذخیره این ویتامین را در بدن افزایش داد. مرکباتی مثل پرتقال و لیمو شیرین از بهترین منابع ویتامین ث برای بدن هستند. اگر فکر میکنید کمبود ویتامین C دارید، برای خرید قرص جوشان ویتامین سی اقدام کنید.
دیگر عوامل تاثیرگذار در ایجاد پف زیر چشم
در قسمتهای پیشین توضیح دادیم که کمبود کدام ویتامین باعث پف زیر چشم می شود. اما به جز کمبود ویتامین عوامل دیگری هم تاثیرگذار هستند:
- کمبود خواب
- مصرف زیاد نمک (به دلیل احتباس آب در بدن)
- کمآبی (الکل و کافئین باعث کمآبی بدن میشوند)
- آلرژی (التهاب و تورم میتواند نشانه حساسیت بوده و عامل پف زیر چشم باشد)
- مشکلات سینوسی (سینوسهای مسدود شده ناشی از عفونت یا آلرژی میتواند باعث پف کردن چشمها شود)
- استرس
- عوامل ژنتیکی
آیا راهی دیگری برای رفع پف زیر چشم وجود دارد؟
بعضی از درمانهای خانگی میتوانند به کاهش یا از بین بردن پف زیر چشم کمک کنند. در ادامه، به چند مورد از این راهکارها اشاره میکنیم:
از کمپرس خنک روی چشم خود استفاده کنید. یک دستمال یا حولهی تمیز را با آب خنک خیس کنید. آن را برای چند دقیقه دور چشم خود قرار دهید و فشار بسیار ملایمی وارد کنید. این کار را در حالی که صاف نشستهاید، انجام دهید.
مطمئن شوید که خواب کافی دارید. اکثر متخصصان هفت تا ۹ ساعت خواب شبانه را برای بزرگسالان توصیه میکنند.
هنگام خواب کمی سر خود را بالا بیاورید. این کار میتواند به جلوگیری از تجمع مایعات در اطراف چشم کمک کند. سر تخت خود را چند سانتیمتر بالاتر بیاورید یا از یک بالش اضافی استفاده کنید.
ترجیحا از نوشیدن مایعات قبل از خواب خودداری کنید و مقدار نمک را در رژیم غذایی خود کاهش دهید. این کار به جلوگیری از احتباس مایعات در طول شب کمک میکند و مانع پف کردن زیر چشم میشود.
سیگار کشیدن را ترک کنید. سیگار باعث میشود سریعتر از دیگران کلاژن از دست بدهید. درنتیجه، پوست ظریف زیر چشم شما نازکتر شده و عروق خونی آن نمایانتر میشود.
سعی کنید علائم آلرژی خود را کاهش دهید و از مالش بیش از حد پلکها خودداری کنید. آلرژی یکی از دلایل پف زیر چشم است. تا حد امکان، از چیزهایی که به آنها آلرژی دارید اجتناب کنید. به یاد داشته باشید که پزشک میتواند به شما در پیدا کردن داروی مناسب برای مقابله با آلرژی کمک کند.
کلام پایانی
با افزایش سن، بافتهای اطراف چشم بهتدریج ضعیف و آویزان میشوند. این باعث میشود چربی به سمت جلو و به داخل پلک پایین برود و زیر چشم پف کرده و متورم به نظر برسد. تجمع مایعات هم میتواند در پف کردن چشم نقش داشته باشد. عوامل دیگری که باعث پف کردن چشمها میشوند، عبارتند از: خواب ناکافی، سیگار کشیدن، آلرژی، کمبود مواد مغذی و وراثت.
پف زیر چشم باعث میشود ظاهر شما خسته به نظر برسد، اما این مشکل معمولا بیخطر بوده و بهراحتی قابل درمان است. با این حال، اگر تورم چشم با درد، خارش یا قرمزی همراه بود یا با گذشت زمان برطرف نشد، به چشمپزشک مراجعه کنید.