بسیاری از مولتیویتامینها بدون نسخه از داروخانهها قابل تهیه است. افراد بسیاری هستند که برای تضمین سلامت عمومی بدن اقدام به مصرف این ویتامینها میکنند؛ زیرا بهصورت علمی عوارضی برای آنها ثبت نشده است. بااینحال باید بدانید که برخی از افراد با بیماریهای خاص مانند فشار خون بالا، با مصرفی برخی از مکملها، تاثیر داروهای فشار خون را کاهش میدهند. پس اگر به دنبال پاسخی برای سوال «آیا مولتی ویتامین فشار خون را بالا میبرد» یا «کدام ویتامین فشار خون را بالا میبرد»؛ پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید.
آیا می دانید کدام ویتامین فشار خون را بالا میبرد؟
در یک کلام باید به شما بگوییم که هیچ ویتامینی نمیتواند باعث افزایش فشار خون یا ابتلا به فشار خون شود. اما این سخن به این معنا نیست که شما مجازید در زمان مصرف قرص فشار خون ، هر نوع ویتامینی را بدون مشورت با پزشک و به طور خودسرانه مورد استفاده قرار دهید. برخی از ویتامینها، مواد معدنی یا داروهای گیاهی میتوانند اثر داروهای فشار خون را کاهش دهند یا آنها را بیتاثیر نمایند. بنابراین لازم است در این مورد اطلاعات بیشتری داشته باشید:
آیا قرص ویتامین دی باعث افزایش فشار خون می شود؟
ارتباط بین سطح ویتامین D و فشار خون کمی بحث برانگیز است. این احتمال وجود دارد که ویتامین D به دلیل تاثیر آن بر جذب کلسیم، به طور غیرمستقیم روی قلب و عروق خونی تاثیر بگذارد.
با این حال بررسیهای سیستماتیک نشان داده است که قرص ویتامین دی باعث کاهش فشار خون بالا یا کاهش خطر بیماری قلبی نخواهد شد.
رابطه ویتامین E و ابتلا به فشار خون
ویتامین E یک ویتامین محلول در چربی و یک آنتی اکسیدان قوی است که از سلولهای بدن در برابر استرس اکسیداتیو و رادیکالهای آزاد که مخرب سلولها هستند، محافظت به عمل میآورد. دوزهای بالای ویتامین E ممکن است خطر خونریزی پس از آسیب یا خونریزی در مغز را افزایش دهد زیرا توانایی بدن برای تشکیل لخته خون را کاهش میدهد.
ویتامین E همچنین میتواند خطر خونریزی را در افرادی که داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنند، افزایش دهد. افرادی که داروی فشار خون استفاده میکنند، تنها به توصیه پزشک مجاز به خرید قرص ویتامین E هستند. اما دقت داشته باشید که در پاسخ به این سوال که کدام ویتامین فشار خون را بالا می برد؟ نمی توانیم به ویتامین ای اشاره کنیم. این ویتامین در کاهش یا افزایش فشار خون نقش ندارد اما در صورت ابتلا به فشار خون بالا نباید خودسرانه مصرف شود.
ویتامین K؛ دشمن داروهای رقیقکننده خون
ویتامین k در سلامت استخوانها اثر میگذارد. این ویتامین در نحوه عملکرد داروهای رقیقکننده خون ممکن است اختلال ایجاد میکند. درصورت مصرف این داروها نباید ویتامین K با دوز بالا مصرف شود؛ زیرا ریسک ایجاد لخته خون و سکته قلبی را افزایش خواهد داد. هرگونه تغییر در دوز مصرفی ویتامین K برای بیماران مبتلا به فشار خون باعث تغییر در نتیجه درمان میشود.
ارتباط بین مصرف ویتامین ب ۱ و فشار خون
بیشترین سوالی که افراد مبتلا به فشار خون هنگام مصرف مولتی ویتامین میپرسند، این است که آیا ویتامین ب 1 فشار خون را بالا میبرد یا خیر. جالب است بدانید که بسیاری از ویتامینهای گروه ب به کاهش فشار خون کمک میکنند. تحقیقات ارتباط ویتامین ب روی فشار خون نشان داده است که ویتامین 2B، 9B و 6B باعث میشوند تا ریسک ابتلا به فشار خون کاهش یابد. بااینحال، سایر ویتامینهای گروه ب، مانند 1B نقشی در افزایش یا کاهش فشار خون ندارند.
برای مثال، مصرف ویتامین 2B (ریبوفلاوین) باعث میشود که احتمال ابتلا به فشار خون بالا در افرادی با جهشهای ژن متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز (MTHFR) کاهش یابد.
افرادی که مبتلا به بیماریهای قلبی هستند نیز با مصرف ویتامین 9B میتوانند به کنترل فشار خون بالا کمک کنند. علاوهبر این، مصرف دوز مناسبی از فولات در سنین جوانی باعث میشود که این افراد کمتر در معرض ابتلا به فشار خون قرار بگیرند.
ویتامین C؛ تقویت سلامت عمومی بدن برای آیندهای بدون فشار خون
آیا ویتامین سی فشار خون را بالا میبرد؟ یکی دیگر از سوالاتی که بیماران مبتلا به فشار خون میپرسند، درخصوص تاثیر ویتامین سی بر فشار خون است. ویتامین C یک ماده مغذی حلال در آب محسوب می شود که بسیاری از فعالیتهای شیمیایی بدن به آن نیاز دارد. با وجودی که تحقیقات کافی درخصوص ویتامین C و تاثیرات آن بر بیماریهای مختلف وجود ندارد؛ تحقیقات اخیر نشان میدهد که مصرف ویتامین C به کاهش فشار خون کمک میکند. در یک آزمایش افراد مبتلا به فشار خون بالا، ویتامین سی 300 تا 1000 میلیگرم مصرف میکردند. پس از پایان دوره آزمایش، فشار خون این افراد بهطرز چشمگیری کاهش یافت.
کدام ماده معدنی باعث افزایش فشار خون می شود؟
در پاسخ به این سوال که کدام ویتامین باعث افزایش فشار خون می شود، گفتیم که ویتامینها به طور مستقیم روی افزایش یا کاهش فشار خون نقش دارند اما باید بااحتیاط مصرف شوند. اما در مورد مواد معدنی یا مینرالها چطور؟
حتما شنیدهاید که مصرف زیاد نمک، اصلیترین عامل ابتلا به فشار خون بالا است. نمک از ماده معدنی سدیم به دست میآید و حجم مایعات را در خون افزایش داده و سبب افزایش فشار خون و ابتلا به فشار خون بالا میشود. مصرف سدیم (نمک) در افراد مبتلا به فشار خون بالا باید حتما محدود شود.
مصرف مولتی ویتامین برای افراد مبتلا به فشار خون بالا
تحقیقات نشان میدهد که مصرف مولتی ویتامین برای افراد مبتلا به فشار خون بالا بیخطر و ایمن است. با این حال در صورت ابتلا به فشار خون بالا یا مشکلات قلبی، اجازه دهید که نوع مولتی ویتامین مصرفی، حتما توسط پزشک تعیین شود. مولتی ویتامین مینرال ، ویتامینها و مواد معدنی متعددی را شامل میشود که یکی از آنها ممکن است سدیم باشد. همانطور که شرح دادیم مصرف زیاد سدیم برای مبتلایان به فشار خون بالا مناسب نیست. بنابراین در این زمینه با پزشک مشورت کنید.
بهترین گیاهان دارویی که فشار خون را بالا میبرد کدامند؟
در این بخش درباره بهترین گیاهان دارویی که فشار خون را بالا میبرد صحبت میکنیم. بهتر است قبل از مصرف این گیاهان با پزشک خود مشورت نمایید تا از تداخلات دارویی احتمالی جلوگیری شود. همچنین توصیه میکنیم پس از مصرف هر یک از این گیاهان، بهتر است فشار خونتان را اندازهگیری کنید تا از تاثیر آن بر روی بدن خود مشاهده نمایید؛ بدن هر فرد ممکن است به گیاهان مختلف، به طور متفاوتی پاسخ دهد.
شیرین بیان
شیرین بیان یکی از گیاهان دارویی که فشار خون را بالا میبرد میباشد. نوشیدن دمنوش شیرین بیان میتواند فشار خون پایین را به طور چشمگیری افزایش دهد. این موضوع به خاطر آن است که شیرین بیان احتمالا اثر آلدوسترون را کاهش میدهد. آلدوسترون هورمونی است که کمک میکند که اثر نمک در بدن تنظیم شود.
قهوه
کافئین به توانایی اش برای افزایش فشار خون به طور موقتی، مشهور است. اگر فشار خون شما به طور ناگهانی افت کرده است یا احساس گیجی میکنید، یک فنجان قهوه یا چای بنوشید. این نوشیدنیها میتوانند به افزایش فشار خون شما کمک کنند.
در واقع کافئین کمک میکند رگهای خونی باز شوند که همین، به افزایش و بهبود عبور خون از رگهای خونی میشود.
میزان کافئین در قهوه های مختلف بسیار متفاوت است، بنابراین نمیتوان گفت که چقدر قهوه بهتر است مصرف کنید. شما میتوانید در صورت استفاده از قهوه برای بالا بردن فشار خون، پس از مصرف، فشار خون خود را پایش نمایید تا تاثیر آن را مشاهده کنید.
ریحان مقدس
ریحان مقدس نوعی ریحان است که سرشار از ریزمغذیهای مفیدی مثل ویتامین C، پتاسیم و منیزیم میباشد. همه این ریزمغذیها به بهبود فشار خون پایین و نگه داشتن فشار خون کافی در بدن کمک میکنند.
وجود آنتی اکسیدانی به نام اوژنول در گیاه ریحان مقدس، نه تنها فشار خون را بالا میبرد، بلکه کلسترول خون را نیز پایین میآورد.
برای مصرف این گیاه دارویی که فشار خون را بالا میبرد، میتوانید مصرف منظم ۵ تا ۶ برگ از ریحان مقدس را به صورت ناشتا مصرف کنید و اثر آن را در فشار خون خود اندازهگیری نمایید. برخی افراد از این روش مصرف نتیجه مثبتی گرفتهاند.
رزماری
رزماری را میتوان به عنوان یکی از گیاهان دارویی که فشار خون را بالا میبرد به شمار آورد. گرچه تحقیقات علمی مدرن بیشتری در رابطه با این اثر رزماری نیاز است، اما محققان در مطالعهای دریافتند که استنشاق اسانس روغنی رزماری، تحریک فعالیت های مغز و بهبود خلق و خو را به دنبال داشته است. همچنین پس از استنشاق اسانس این گیاه، میزان فعالیت، نبض، نرخ تنفس و فشار خون شرکتکنندگان نیز افزایش یافت.
شیر بادام
شیر بادام سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ بوده و در بهبود فشار خون پایین مفید است. عدم وجود چربیهای اشباع و کلسترول در این ماده غذایی، آن را به گزینه خوبی برای اضافه شدن به رژیم غذایی تبدیل میکند.
برای تهیه شیر بادان چند عدد بادام را خیس کنید و روز بعد پوست آنها را بگیرید. سپس بادامها را له کنید. بادامها را میتوانید با آب یا شیر گرم ترکیب کرده و به صورت منظم از این نوشیدنی مصرف کنید تا بتوانید فشار خون خود را مدیریت کنید.
دلایل فشار خون پایین
فشار خون پایین میتواند موقتی یا طولانی مدت باشد. همچنین ممکن است این فشار خون پایین نشاندهنده یک مشکل زمینهای باشد.
دلایل زمینهای فشار خون پایین میتواند شامل موارد زیر باشد:
یکباره بلند شدن (مثلا از حالت نشسته، به صورت سریع و ناگهانی ایستادن)
کم خونی
خوردن یک وعده غذایی بزرگ
رژیم غذایی
دهیدراته شدن بدن یا کم آبی
مشکلات غدد درون ریز
اختلالات دستگاه عصبی خودمختار
کمبودهای تغذیهای از جمله کمبود ویتامین B12 و فولیک اسید
عفونت شدید
دیابت
بارداری
مشکلات قلبی
بیماری های عصبی مانند پارکینسون
مصرف برخی از داروها
عوارض جانبی داروهای فشار خون بالا
سالخوردگی
استراحت طولانی در رختخواب
مشکل تیروئید
ورزش شدید
کلام پایانی
کدام ویتامین فشار خون را بالا می برد؟ هیچ ویتامینی به طور مستقیم باعث افزایش فشار خون یا کاهش فشار خون نمی شود. اما در صورت ابتلا به فشار خون بالا یا مشکلات قلبی، هیچ ویتامین یا مولتی ویتامینی را بدون مشورت با پزشک نباید استفاده کنید. به منظور کنترل فشار خون، به شما توصیه میکنیم که حتما در منزل دستگاه فشار سنج داشته باشید.