چگونه ویتامینها بر چرخه خواب و بیداری تأثیر میگذارند
ویتامین D
ویتامین D به دلیل کمک به سلامت استخوانها شناخته شده است؛ اما در مناطقی از مغز که چرخه خواب و بیداری را کنترل میکند نیز، نقش دارد. بدن، بیشتر ویتامین D مورد نیاز خود را در پاسخ به نور خورشید تولید میکند و مقادیر کمی از آن نیز از غذا و مکملها تامین میشود.
ویتامین D به دلیل ارتباط با نور روز، ممکن است به تنظیم زمان خواب کمک کند و تصور میشود که به طور مستقیم بر سطح ملاتونین (هورمون خواب) تأثیر میگذارد. ویتامین D همچنین ممکن است در تنظیم ژنهایی که بر چرخه خواب و بیداری تأثیر میگذارند، نقش داشته باشد.
ویتامینهای گروه B
ویتامینهای گروه B، از جمله ویتامینهای B3، B6، B9 و B12 ممکن است به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر هورمونهای خواب تأثیر بگذارند. علاوه بر این، افرادی که کمبود ویتامین B1 یا ویتامین B2 دارند، ممکن است خستگی و مشکلات خواب را در کنار علائم دیگر تجربه کنند.
ویتامین B12 در فرآیند تولید ملاتونین نقش دارد. تحقیقات اولیه نشان میدهد که کمبود ویتامین B12 ممکن است با خواب کوتاه مدت، مشکلات خواب و خواب آلودگی بیش از حد در طول روز مرتبط باشد.
ویتامین B6 ممکن است برای افراد مبتلا به اختلال بیخوابی مفید باشد. قرص ویتامین B6 ممکن است کیفیت خواب را بهبود و علائم سندروم پای بیقرار را کاهش دهد. سندروم پای بیقرار یک اختلال خواب است که میتواند باعث بیدار نگه داشتن فرد، به خاطر میل غیر قابل مقاومت به حرکت دادن پاها شود.
ویتامین C
ویتامین C یک آنتی اکسیدان است که به مقابله با استرس اکسیداتیو کمک میکند. استرس اکسیداتیو زمانی اتفاق میافتد که مولکولهای ناپایدار در بدن ایجاد شده و باعث آسیب به سلولها و بافتهای سالم میشوند.
کیفیت پایین خواب میتواند باعث افزایش استرس اکسیداتیو در بدن شده و استرس اکسیداتیو زیاد نیز میتواند مشکلات خواب را تشدید کند. آنتی اکسیدانها، مانند ویتامین C ممکن است به کنترل سطوح استرس اکسیداتیو کمک کنند. استرس اکسیداتیو کمتر در سلامت خواب تاثیرگذار است.
علائم برخی از اختلالات خواب نیز ممکن است در افرادی که سطح بالایی از استرس اکسیداتیو دارند، بدتر باشد. از این اختلالات، میتوان به سندروم پای بیقرار و آپنه انسدادی خواب اشاره کرد. آپنه انسدادی خواب، اختلالی است که باعث نقص در تنفس میشود.
ویتامین E
مطالعات اخیر کمبود ویتامین E را با کوتاه شدن مدت خواب مرتبط دانستهاند؛ اما هنوز مشخص نیست که آیا قرص ویتامین E به افزایش مدت خواب کمک میکند یا خیر. ویتامین E همچنین ممکن است کیفیت خواب را به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی بهبود بخشد.
ویتامین E ممکن است به کاهش تعریق شبانه در دوران یائسگی که اغلب خواب را مختل میکند، کمک کند. مکملهای حاوی ویتامین C و E علائم سندروم پای بیقرار و آپنه انسدادی خواب را بهبود میبخشند.
ویتامین A
ویتامین A و ترکیبات مربوط به آن به تشخیص نور در چشم کمک میکند. در نتیجه، ویتامین A ممکن است به تنظیم چرخه خواب و بیداری کمک کند و بر زمان به خواب رفتن، مدت زمان و کیفیت خواب تأثیر بگذارد.
افرادی که ویتامین A کمتری مصرف میکنند، ممکن است دچار کمبود خواب شوند. قرص ویتامین A ممکن است به بازگشت ذخیره ویتامین A بدن به سطوح سالم کمک کند.
ویتامین K
مطالعات، سطوح پایین ویتامین K را با خواب کوتاه و بیکیفیت مرتبط میدانند. کمبود ویتامین K ممکن است با افسردگی و افزایش استرس اکسیداتیو همراه باشد. هر دو این عوامل میتوانند بر خواب تأثیر بگذارند.
سخن پایانی
عوامل زیادی باعث بیخوابی میشوند و بیخوابی ممکن است نشانهای از یک بیماری دیگر مانند افسردگی نیز باشد. مطالعات بیشتری در رابطه با تاثیر ویتامینها روی بیخوابی مورد نیاز است. با این حال، برخی از مطالعات نشان میدهد که کمبود برخی ویتامینها ممکن است بر کیفیت و مدت خواب تأثیر بگذارد. ویتامینهای موثر در خواب به تنهایی و به عنوان جزئی از مولتی ویتامین به فروش میرسند. همچنین ممکن است آنها را همراه با سایر ترکیبات طبیعی خوابآور مانند منیزیم، ال تئانین یا ملاتونین مشاهده کنید.