نشانه های کبدچرب وهفت میوه برای کبد چرب

 

 

 

کبد چرب انواع مختلفی دارد. داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل به پیشگیری از این بیماری کمک می‌کند. همچنین رژیم غذایی سالم و کاهش وزن اولین خط درمان برای بهبود کبد چرب است. میوه‌ها یکی از اجزای مهم رژیم غذایی هستند. برخی از میوه‌ها با داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی بالا به بهبود کبد چرب نیز کمک می‌کنند. در این مقاله به بررسی کبدچرب و راه های درمان آن و

میپردازیم با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید

 

کبد چرب چیست؟

 

بیماری‌های کبد انواع متعددی داشته و هرکدام به‌نوعی به این اندام حیاتی آسیب وارد می‌کنند. کبد چرب یکی از شایع‌ترین بیماری های کبد است که به دلیل تجمع چربی در آن ایجاد می‌شود. کبد چرب که با نام استئاتوز کبدی نیز شناخته می‌شود، زمانی اتفاق میفتد که چربی در کبد تجمع پیدا کند.

وجود مقدار کمی چربی در این اندام طبیعی است. اما تجمع بیش از حد آن می‌تواند به یک مشکل اساسی تبدیل شود. اگر بیش از ۵ تا ۱۰ درصد از وزن کبد شما چربی است احتمالا به این بیماری مبتلا هستید. کبد دومین ارگان بزرگ بدن است. این عضو، به فرآوری مواد غذایی کمک می‌کند و مواد مضر خون را فیلتر می‌کند. گاهی این بیماری را بیماری خاموش کبدی می‌نامند، به این دلیل که می‌تواند بدون ایجاد علائم رخ دهد.

شیوع این بیماری در بسیاری از نقاط جهان، به ویژه در کشورهای غربی، به طور فزاینده‌ای در حال افزایش است و حدود ۲۵ درصد از مردم جهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اما خبر خوب این است که این بیماری یک بیماری برگشت‌پذیر است و با تغییر سبک زندگی قابل درمان است.

با انواع کبد چرب بیشتر آشنا شوید

 

 

این بیماری به دو شکل اصلی دیده می‌شود. علت ایجاد هر یک متفاوت بوده و عامل خطر آنها از هم مجزا است.

  • کبد چرب الکلی (AFLD): نوعی از بیماری که به علت مصرف بیش از حد الکل ایجاد می‌شود. نوشیدن زیاد الکل باعث تجمع چربی در کبد می‌شود. افرادی که الکل مصرف می‌کنند، باید مصرف آن را محدود کنند، تا به این بیماری مبتلا نشوند. در کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا که مصرف الکل زیاد است، حدود ۵% جمعیت دچار این بیماری هستند.

  • کبد چرب غیر الکلی (NAFLD): نوعی از بیماری که به علت عاملی غیر از الکل مانند ژنتیک، چاقی، دارو و غیره ایجاد می‌شود. این نوع از بیماری ارتباطی با مصرف الکل ندارد. از هر سه بزرگسال، یک نفر و از هر ۱۰ کودک یک نفر ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. علت دقیق ایجاد این نوع از بیماری مشخص نیست. اما در افراد چاق و دیابتی بیشتر دیده می‌شود.

 

علائم کبد چرب چیست؟

احتمالا از خود می‌پرسید؟ علایم کبد چرب چیست؟

 

 

این بیماری علائم و نشانه‌های مختلفی دارد. ممکن است همه این علامت‌ها را نداشته باشید و حتی گاهی متوجه نشوید که به این بیماری مبتلا شده‌اید. علایم کبد چرب عبارتند از:

  • خستگی شدید

  • ضعف

  • کاهش وزن

  • زرد شدن پوست یا چشم ها

  • خارش طولانی مدت

  • از دست دادن اشتها

  • تهوع و استفراغ

  • درد در ناحیه مرکز شکم یا در ربع راست و بالای شکم.

 

هر مرحله از کبد چرب چه نشانه هایی دارد؟

گرید ۱ و ۲ بیماری معمولا هیچ علامتی نداشته و ممکن است شخص متوجه ابتلا به این بیماری نشود. گاهی ممکن است شخص دچار خستگی یا ضعف کند. زمانی که بیماری به مرحله فیبروز کبدی یا گرید ۳ می‌رسد، ممکن است علائمی مانند درد در سمت راست بالای شکم، خستگی مفرط، کاهش وزن و ضعف ایجاد شوند.

بیشتر علائم مربوط به سیروز کبدی بوده که شامل درد شکم، ازدست‌دادن اشتها، کاهش وزن، خستگی، حالت تهوع، خارش پوست، زردی، کبودی و خونریزی آسان، ادرار تیره، تجمع مایع در شکم و تورم پاها می‌شود.

.

رنگ چشم زرد چه زمانی نشانه کبد چرب است؟

زمانی که بیماری به مرحله سیروز کبدی یا گرید ۴ می‌رسد، ممکن است رنگ پوست یا سفیدی چشم به سمت زردی برود. در اثر تجزیه گلبول‌های قرمز در کبد بیلی‌روبین ایجاد می‌شود. بیلی‌روبین رنگ‌دانه زردرنگ بوده و افزایش آن در بدن باعث زردی می‌شود. اختلال در عملکرد کبد باعث افزایش این ماده در بدن شده و پوست زرد می‌شود.

ورم پا نشانه کبد چرب است؟

در مرحله سیروز کبدی ممکن است تورم در پاها و دست‌ها ایجاد شود. در گرید ۱ تا ۳ معمولا چنین عارضه‌ای دیده نمی‌شود. معمولا این عارضه با تجمع مایع در شکم، حالت تهوع و کاهش وزن همراه است.

کف دست قرمزرنگ نشانه کبد چرب است؟

این بیماری در مراحل اولیه علامت خاصی ندارد و ممکن است بسیاری از افراد متوجه آن نشوند. اما در مراحل پیشرفته زمانی که به سیروز کبدی تبدیل شده است، ممکن است شخص لک‌های قرمزی را روی کف دست مشاهده کند.

جوش صورت نشانه کبد چرب است؟

نشانه های کبد چرب و جوش صورت چندان مرتبط نیستند و این بیماری به طور مستقیم در ایجاد جوش صورت تاثیری ندارد و تنها نشانه‌ای که ممکن است در چهره ایجاد کند، زردی پوست است. اما این نکته را باید در نظر داشته باشید که خوردن غذاهای چرب مانند فست‌فود یا مصرف زیاد الکل می‌توانند باعث جوش زدن شوند. پس اگر صورت شما مدام جوش می‌زند، احتمال دارد، علت آن رژیم غذایی ناسالم باشد. این رژیم غذایی ناسالم روی کبد هم تاثیرات منفی دارد.

 

 

ورم بدن نشانه کبد چرب است؟

این بیماری در مراحل پیشرفته یعنی در گرید ۴ یا سیروز کبدی منجر به عوارض زیادی می‌شود. یکی از این علائم تجمع آب در شکم و تورم این ناحیه است. همچنین ممکن است پاها نیز دچار تورم شوند.

 

 

خارش پوست نشانه کبد چرب است؟

عوامل و بیماری‌های متعددی باعث خارش پوست می‌شوند. گاهی ممکن است افرادی که بیماری کبد چرب دارند، این عارضه را تجربه کنند. خارش پوست به‌ویژه در مرحله سیروز کبدی ایجاد می‌شود. معمولا گرید ۱ و ۲ چنین علامتی ندارند.

 

 

درد شکم چه زمانی نشانه کبد چرب است؟

اگر درد شکم در قسمت سمت راست و بالای شکم باشد، ممکن است از علائم این بیماری باشد. البته این علامت بیشتر در مراحل آخر بیماری از جمله سیروز کبدی دیده می‌شود.

 

 

علائم کبد چرب در زنان چیست؟

احتمال ابتلا به این بیماری در زنان یائسه یا زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی‌کیستیک بیشتر است. علائم در خانم‌ها شامل علائم کلی است که در این مطلب ذکر کردیم. اگر در ناحیه شکم دردی احساس می‌کنید، پوست شما مایل به زرد شده است، پاها و شکم متورم شده است یا اشتهای خود را از دست داده‌اید، باید به پزشک مراجعه کنید.

 

 

علائم کبد چرب در مردان چیست؟

بسیاری از علائمی که ذکر کردیم، در مرد و زن امکان دارد، ایجاد شود. اما یکی از مواردی که در مردان مبتلا به جگر چرب دیده می‌شود، بزرگ‌شدن سینه‌ها بیش از حد معمول است. این عارضه بیشتر در مرحله‌ای که بیماری تبدیل به سیروز کبدی شده است، دیده می‌شود.

 

 

علائم کبد چرب در صورت چیست؟

علائم کبد چرب در چهره دیرتر خود را نشان می‌دهند. این بیماری در مراحل اولیه علائم و نشانه‌ای روی صورت ایجاد نمی‌کند. اما در مراحل پیشرفته باعث زرد شدن پوست و سفیدی چشم می‌شود. اگر احساس می‌کنید، صورت شما نسبت به قبل زرد شده است، باید آزمایش‌های لازم را برای تشخیص بیماری انجام دهید.

 

 

چه میوه های برای کبد چرب مفید است؟

میوه‌هایی با خاصیت آنتی اکسیدانی می‌توانند در بهبود و پیشگیری از کبد چرب موثر باشند. در ادامه با معرفی ۷ تا از این میوه‌ها با ما همراه باشید.

گریپ فروت

گریپ فروت حاوی دو آنتی اکسیدان اصلی naringin و naringenin است. این آنتی اکسیدان‌ها ممکن است با کاهش التهاب و محافظت از سلول‌های کبد به جلوگیری از آسیب کبدی کمک کنند. گریپ فروت ممکن است به ترمیم آسیب‌های کبدی ناشی از کبد چرب نیز کمک کند. یک مطالعه در سال 2019 نشان می‌دهد که naringin ممکن است با کاهش استراس اکسیداتیو از کبد چرب ناشی از مصرف الکل پیشگیری کند.

 

 

توت‌ها

بسیاری از انواع توت‌های تیره از جمله زغال اخته، تمشک و کرن بری حاوی آنتی اکسیدان‌هایی به نام پلی فنول هستند که ممکن است به محافظت از کبد در برابر آسیب کمک کنند. چندین مطالعه حیوانی تاثیر توت‌ها را بر روی کبد مطالعه کرده‌اند. به طور مثال، مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۳ نشان می‌دهد که پلی فنول‌های زغال اخته و کرن بری باعث کاهش آسیب کبدی در موش‌ها می‌شود.

همچنین یک مطالعه در سال ۲۰۲۲ نشان داده است که زغال اخته ممکن است به مدیریت بیماری کبدی مرتبط با افزایش سن و اختلال عملکرد در موش‌ها کمک کند. با این حال، تحقیقات بیشتری برای تایین تاثیر پلی فنول‌های توت بر کبد انسان مورد نیاز است. همچنین مصرف منظم توت فرنگی، تمشک و شاه توت ممکن است به حفظ فشار خون و کلسترول و در عین حال کاهش استرس اکسیداتیو کمک کند.

 

 

انگورها

مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۲ نشان داده است که ترکیبی در پوست و دانه‌های انگور علائم مشکلات شدید کبدی در موش‌ها از جمله بزرگ شدن کبد، التهاب و تجمع چربی را کاهش می‌دهد. خوردن انگور کامل دانه دار، یک راه ساده برای افزودن این ترکیبات به رژیم غذایی است.

 

 

آووکادو

آووکادو سرشار از چربی‌های سالم است. این چربی‌ها به عنوان یک سپر عمل می‌کنند و از کبد در برابر آسیب‌های احتمالی محافظت می‌کنند. گنجاندن آووکادو در رژیم غذایی همچنین می‌تواند از سلامت قلب نیز محافظت کند.

 

 

سیب

سیب سرشار از فیبر محلول است. فیبر محلول به کاهش چربی کبد و تسهیل فرایند سم زدایی کمک می‌کند. سیب همچنین برای تقویت هضم و حفظ سلامت کلی بدن مفید است.

 

 

کیوی

کیوی غنی از مواد مغذی است و نه تنها سیستم ایمنی را تقویت می‌کند، بلکه از سلامت کبد نیز حمایت می‌کند. ترکیبی منحصر به فرد از ویتامین‌ها و مواد معدنی، این میوه را به یک گزینه مناسب برای رژیم غذایی کبد چرب تبدیل کرده است. کیوی همچنین حاوی آنتی اسیدان‌های قوی است که به طور موثر از بیماری کبد چرب جلوگیری می‌کند.

 

 

مرکبات

میوه‌های خانواده مرکبات مانند پرتقال، لیمو و لیمو ترش دوز بالایی از ویتامین C فراهم نموده و در تقویت سیستم ایمنی موثر هستند. این مواد مغذی ضروری از کبد محافظت می‌کنند و به فرایند سم زدایی آن کمک می‌کنند. گنجاندن مرکبات در رژیم غذایی باعث تقویت سلامت کبد می‌شود.

 

 

درمان کبد چرب

خط اول درمان کبد چرب، کاهش وزن است که به کاهش چربی، التهاب و زخم کبد کمک می‌کند. کم کردن تنها 3 تا 5 درصد وزن بدن می‌تواند چربی کبد را کاهش دهد. اگر باید وزن زیادی از دست دهید، جراحی کاهش وزن نیز یکی از گزینه‌ها است. همچنین باید مصرف الکل را قطع کنید. این، تنها راهی است که می‌توانید از بدتر شدن آسیب کبدی جلوگیری کنید. مطالعات نشان داده است که ویتامین E می‌تواند سلامت کبد را با کاهش التهاب بهبود بخشد. شما می‌توانید با خرید قرص ویتامین E از داروخانه دکتر زمانی  و اصلاح سبک زندگی، در مسیر بهبود بیماری کبد چرب قدم بردارید.

 

 

 

سخن پایانی

در کنار مصرف میوه‌های مفید برای کبد چرب که در این مقاله از داروخانه دکتر زمانی  با آن‌ها آشنا شدیم، بایستی از پیروی از یک رژیم غذایی سالم، متعادل و متنوع برای داشتن کبد سالم و پیشگیری از بیماری کبد چرب اطمینان حاصل کنید.

 

نوشته های اخیر

دسته بندی ها

سبد خرید

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش