بیماری سوزاک چیست؟
بیماری سوزاک (Gonorrhea) یک بیماری مقاربتی (STD) است که طی یک تماس جنسی محافظت نشده از فرد آلوده به شریک جنسی او منتقل میشود. عامل ایجاد این بیماری، یک باکتری به نام نایسریا گنورهآ است. این باکتری نواحی گرم و مرطوب بدن مانند مجرای ادرار، مقعد، واژن، گلو و چشم را آلوده میکند. پرهیز از روابط جنسی پر خطر و استفاده کردن از وسایل محافظتی مانند کاندوم امکان ابتلا را کاهش میدهد.
راههای انتقال بیماری سوزاک چیست؟
بیماری سوزاک از طریق رابطهی جنسی واژینال، مقعدی و رابطهی اورال یا دهانی قابلیت انتقال دارد. اما پرهیز از روابط جنسی پرخطر میتواند تا حد زیادی راه انتقال را محدود کند. به این صورت که روابط جنسی به یک نفر محدود باشد و در رابطهی جنسی حتماٌ از کاندوم استفاده شود.
انتقال سوزاک از طریق مایع منی یا ترشحات واژینال است، بنابراین علاوه بر ارتباط جنسی، آلوده بودن دست به مایعات جنسی و تماس آن با چشم میتواند موجب درگیر شدن چشم به سوزاک نیز شود.
اما تماسهای معمولی مانند عطسه، سرفه، بوسیدن، بغل کردن یا دست دادن نمیتواند موجب انتقال سوزاک شود. بنابراین نباید نگران استفاده از سرویس بهداشتی مشترک با فرد مبتلا یا تماس با لوزام فرد مبتلا باشید.
کسانی که مبتلا به بیماری سوزاک میشوند، در دوران نهفتگی که هنوز علائم بیماری در آنها آشکار نشده است میتوانند بیماری را به دیگران انتقال دهند. بنابراین لزوم بروز علائم سوزاک دلیل محافظت در روابط جنسی نیست و حتی در صورت ارتباط با فردی که علائم بیماری ندارد باز هم باید مسائل بهداشتی رعایت شود.
باکتریمی سیستمی یا انتشار عفونت از راه خون موجب بروز علائم مانند درد عضلانی، درد مفصل و التهاب پوستی میشود.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به سوزاک هستند؟
کسانی که در روابط جنسی از کاندوم یا محافظ دندان استفاده نمیکنند.
کسانی که شرکای جنسی متعدد دارند.
در صورت ارتباط جنسی با کسی که شرکای جنسی متعدد دارد، فرد مبتلا به بیماری سوزاک میشود.
کسانی که رفتارهای پر خطر مانند مصرف الکل، مواد مخدر و مواد روانگردان دارند.
زنان قبل از سن ۲۵ سالگی در معرض ابتلا به سوزاک هستند.
در مردان همجنسگرا خطر ابتلا به سوزاک بالا است.
علائم سوزاک چیست؟
علائم سوزاک معمولا بین ۲ تا ۱۴ روز بعد از مواجههی فرد با عامل بیماریزا بروز میکند. سوزاک تناسلی علائمی محدود به ناحیهی تناسلی در مردان و زنان دارد، اما با پیشرفت بیماری اعضای دیگر بدن نیز درگیر میشوند. عکس بیماری سوزاک علائم و نشانههای بروز این بیماری را به شما نشان میدهد
علائم سوزاک در مردان چیست؟
علائم سوزاک در مردان با احساس درد یا سوزش هنگام ادرار کردن شروع میشود. به مرور علامتها شامل تکرر ادرار و احساس درد و التهاب در بیضهها میشود. همچنین ترشح چرک مانند به رنگ سبز یا سفید یا زرد رنگ از آلت تناسلی مردانه خارج میشود و نوک آلت قرمز و متورم میشود.
مردان مبتلا به سوزاک ممکن است گلو درد مداوم هم داشته باشند. با شروع درمان عفونت به طور فوری در بدن از بین نمیرود و حتی در موارد نادری ممکن است موجب آسیب به مجرای ادرار و بیضهها شود و تا مقعد هم گسترش پیدا کند.
علائم سوزاک در زنان چیست؟
علائم سوزاک در زنان به طور واضحی مشخص نمیشود و خفیف است و در صورت بروز علائم به دلیل شباهتی که به عفونتهای قارچی و باکتریایی دیگر دارد معمولاٌ با آنها اشتباه گرفته میشود. علائم سوزاک در زنان با مردان در گلو درد، تب و درد شکم مشترک است. به طور اختصاصی نیز ترشحات آبکی یا غلیظ از واژن که معمولا سبز رنگ است در مبتلایان مشاهده میشود.
همچنین این افراد تکرر ادرار و درد هنگام دخول و درد و سوزش هنگام ادرار کردن و خارش ناحیهی تناسلی دارند. خانمهای مبتلا به بیماری سوزاک خونریزیهای غیر طبیعی در فواصل پریود را مشاهده میکنند.
بیماری سوزاک و سفلیس چیست؟
سوزاک و سفلیس هر دو بیماریهای مقاربتی یا STD هستند و از طریق آمیزش جنسی با فرد آلوده به عامل بیماریزا منتقل میشوند. تفاوت این دو بیماری در عامل ایجاد کننده است. عامل سوزاک باکتری به نام نایسریا گونورهآ و عامل سفلیس تریپونما پالیدیوم است. شاید خیلی از اوقات نام این دو بیماری را شنیده باشید و با توجه به خطرناک بودن آنها هراسی در دل شما ایجاد شده باشد.
واقعیت این است این دو بیماری اگر به موقع درمان نشود واقعاٌ باید در مورد آنها هراسناک بود. سفلیس و سوزاک باید به سرعت و در مراحل اولیه بروز علائم درمان شود، زیرا برای فرد عوارض جبران ناپذیر به جا میگذارد و موجب آلوده شدن سایر افراد هم میشود. برای پیشگیری از ابتلا به سوزاک و سفلیس داشتن روابط جنسی محافظت شده و عدم ارتباط با شرکای جنسی متعدد قطعاٌ تاثیر گذار است.
راههای تشخیص سوزاک چگونه است؟
پزشکان برای تشخیص سوزاک از راههای مختلفی استفاده میکنند.
تست ادرار برای تشخیص عفونت ادرای و باکتریهای مجاری ادراری برای تشخیص سوزاک استفاده میشود.
نمونه گیری از ترشحات یک تست تشخیص سوزاک است. برای انجام تست سوزاک باید با استفاده از سواب از ترشحات آلت تناسلی یا مقعد یا حلق بیمار نمونه تهیه شود و مورد بررسی قرار بگیرد. نمونهگیری از مایع مفصلی یا خون فرد مبتلا و بررسی آن یکی دیگر از تستهای سوزاک است.
کشت باکتری یکی دیگر از تستهای تشخیص سوزاک است. در این روش نمونه تهیه شده از بیمار در محیط و شرایط مطلوب قرار میگیرد و در صورت رشد باکتریهای بیشتر و گسترش آنها احتمال ابتلا به سوزاک تایید میشود.
راههای درمان سوزاک چیست؟
سوزاک بیماری خطرناکی است که قدرت انتقال بالایی دارد. برای مداوای سوزاک از طب سنتی نیز میتوان استفاده نمود، اما توصیه میشود به محض بروز علائم فرد حتما به پزشک مراجعه کند و از قرص برای درمان آنتی بیوتیک استفاده شود.
با توجه به باکتریایی بودن بیماری درمان با آنتی بیوتیک بسیار موثر است. برای درمان نیازی به قویترین آنتی بیوتیک برای درمان سوزاک وجود ندارد.