مشاهده خون در مدفوع میتواند یکی از علائم هشدار دهندهای باشد که مشاهده آن، بسیاری از ما را به شدت مضطرب و نگران خواهد کرد. این پدیده میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که برخی از آنها بی ضرر و بعضی دیگر بسیار جدی هستند؛ اما پرسشی که ممکن است ذهن شما را به خود مشغول کند، این است که "چه مقدار خون در مدفوع میتواند خطرناک باشد؟". در این مطلب به این سوال پاسخ خواهیم داد و شما را با علائم هشدار دهندهای که باید مراقب آنها باشید، آشنا خواهیم کرد.
خون در مدفوع نشانه چیست؟
قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهیم که چه مقدار خون در مدفوع خطرناک است، ابتدا باید بدانیم که خون در مدفوع نشانه چیست و خونریزی از دستگاه گوارش میتواند ناشی از چه مشکلاتی باشد. برخی از دلایل رایج این اتفاق، عبارتاند از:
بواسیر (هموروئید): این مشکل رایج معمولا به دلیل فشار زیاد به هنگام دفع مدفوع ایجاد میشود و اغلب خون با رنگ قرمز روشن در مدفوع مشاهده میشود.
شقاق مقعدی (Anal Fissure): ترکهای ریز در ناحیه مقعد میتوانند منجر به خونریزی شوند که در اغلب موارد پس از دفع مدفوع این خونریزی مشاهده میشود.
زخمهای گوارشی: زخمهای معده یا روده میتوانند موجب خونریزیهای پنهانی شوند که خود را در مدفوع نشان میدهند.
پولیپهای روده یا سرطان کولورکتال: خونریزی مزمن از این نواحی میتواند نشانهای از سرطان یا مشکلات جدی دیگری باشد.
رنگ خونی که مشاهده میکنید هم اهمیت دارد
رنگ خون مشاهده شده در مدفوع میتواند سرنخهای مهمی در مورد موقعیت خونریزی و شدت آن به ما بدهد.
خون قرمز روشن: خون قرمز روشن معمولا نشان دهنده خونریزی در بخشهای انتهایی دستگاه گوارش، مانند مقعد یا روده بزرگ است. این نوع خونریزی ممکن است به دلیل بواسیر یا شقاق مقعدی باشد. در بیشتر موارد، خون قرمز روشن خطرناک نیست؛ اما باید در صورت تداوم حتما به پزشک مراجعه شود.
خون تیره یا سیاه: خون تیره یا سیاه معمولا به این معنی است که خون از بخشهای بالاتری از دستگاه گوارش، مانند معده یا روده کوچک، میآید. این نوع خونریزی ممکن است ناشی از زخمهای گوارشی، بیماریهای کبدی یا حتی سرطان باشد و نیاز به ارزیابی فوری پزشکی دارد.
چه مقدار خون در مدفوع خطرناک است؟
حالا که با انواع خونریزیها آشنا شدیم، سوال مهم این است که “چه مقدار خون در مدفوع خطرناک است؟”.
اگر میزان خون مشاهده شده در مدفوع کم باشد، مسئله چندان مهمی به حساب نمیآید؛ چرا که احتمالا به علت مشکلاتی همچون بواسیر و یا شقاق مقعدی رخ داده است. در این موارد، معمولا جای نگرانی نیست؛ اما اگر خونریزی ادامه دار باشد و یا شدت آن بیشتر شود، باید حتما به پزشک مراجعه کنید.
اگر خونریزی به مقدار زیاد و به صورت مزمن باشد و یا این خونریزیها تداوم داشته باشند، میتوان آن را نشانهای از مشکلات جدیتری همچون زخم معده، سرطان کلورکتال و یا سایر بیماریها ارزیابی کرد.
اگر این خونریزی با علائم دیگری همچون درد شدید شکمی، ضعف، سرگیجه، تنگی نفس یا کاهش وزن همراه باشد، میتواند نشانهای از یک بیماری جدی باشد که نیاز به ارزیابی فوری توسط پزشک متخصص دارد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
زمانی که خون را در مدفوع مشاهده میکنید، احتمالا بسیار نگران و مضطرب میشوید؛ اما آیا این پدیده آنقدر جدی و تهدید کننده است که نیاز به مراجعه فوری به پزشک داشته باشد؟ در ادامه زمانهایی که باید به پزشک مراجعه کنید را عنوان میکنیم:
مشاهده خون تیره در مدفوع، ممکن است نشانهای از خونریزی در بخشهای بالاتر دستگاه گوارش باشد.
هنگامی که خونریزی بیش از دو بار در هفته اتفاق بیفتد یا حجم آن بسیار زیاد باشد، باید به وجود یک مشکل جدی شک کرد.
زمانی که این خونریزی با درد شکم، اسهال شدید، استفراغ خونی و یا کاهش وزن غیر عادی همراه باشد، نیاز به مراجعه به پزشک احساس میشود.
جمع بندی