لکهبینی بین دو پریود تجربهای است که میتواند برای هر خانمی نگرانکننده و سوالبرانگیز باشد. دیدن خونریزی جزئی در زمانی غیر از دوران قاعدگی چه به صورت چند قطره و چه به شکل کمرنگ میتواند طیف وسیعی از معانی را در خود جای دهد؛ از تغییرات هورمونی ساده گرفته تا نشانهای از مسائل جدیتر. اما این لکهها دقیقا از کجا میآیند و چه زمانی نیاز به پیگیری پزشکی دارند؟
آندومتریوز، از علل لکه بینی بین دو پریود
گاهی اوقات خونریزی بین قاعدگی ناشی از آندومتریوز است. آندومتریوز زمانی اتفاق میافتد که سلولهایی شبیه به آنهایی که روی رحم شما قرار دارند، در سایر قسمتهای بدن رشد میکنند. علائم اندومتریوز میتواند شامل موارد زیر باشد:
دورههای پریود سنگین
خونریزی یا لکه بینی نامنظم
دورههای دردناک
درد مداوم شکم
عدم تعادل هورمونی
استروژن و پروژسترون دو هورمونی هستند که چرخه قاعدگی شما را تنظیم میکنند. اگر از تعادل خارج شوند ممکن است لکه بینی داشته باشید. مواردی مانند تخمدانهای ناکارآمد، مشکلات غده تیروئید و شروع یا قطع مصرف قرصهای ضد بارداری میتوانند بر تعادل هورمونی شما تاثیر بگذارند. طبق گفته خدمات بهداشت ملی بریتانیا، هنگام شروع استفاده از هر نوع روش ضد بارداری هورمونی، خونریزی غیرطبیعی در طول سه ماه اول شایع است. این روشهای ضد بارداری عبارتند از قرصهای ضد بارداری، دستگاه داخل رحمی، پچ ضد بارداری و ایمپلنت یا تزریق داروی ضد بارداری. علاوه بر این موارد از عوارض قرص اورژانسی بر پریود نیز میتواند خونریزیهای نا متعادل باشد.
عوارض بارداری
اکثر زنان فکر میکنند که در دوران بارداری پریودشان متوقف خواهد شد؛ اما 15 تا 25 درصد زنان در سه ماهه اول مقداری خونریزی دارند که میتواند به دلایل زیر باشد:
خونریزی در بارداری به مقدار خفیف ممکن است 1 تا 2 هفته پس از کاشت تخمک بارور شده در رحم شما اتفاق بیفتد.
دهانه رحم شما ممکن است راحتتر خونریزی کند؛ زیرا رگهای خونی بیشتری به دست میآورد.
ممکن است بعد از رابطه جنسی، تست پاپ یا معاینه لگن متوجه لکه بینی شوید.
اگر باردار هستید و بیشتر از مقدار کمی خون مشاهده کردید، به خصوص بعد از سه ماهه اول فورا با پزشک خود تماس بگیرید. زیرا این امر میتواند نشانهای از سقط جنین، حاملگی خارج از رحم، زایمان زودرس، مشکلات دهانه رحم و مشکلات جفت باشد.
فیبروم رحم
فیبرومهای رحمی تودههای غیرسرطانی هستند که در رحم ایجاد شده و بسته به اندازه، تعداد و محل قرارگیری آنها میتوانند علائم مختلفی ایجاد کنند. یکی از این علائم خونریزی غیرطبیعی رحم است که میتواند به صورت موارد زیر ظاهر شود:
پریودهای سنگین و طولانی که یکی از شایعترین علائم فیبروم است.
فیبرومهایی که در داخل یا نزدیک پوشش داخلی رحم (اندومتر) رشد میکنند، میتوانند باعث اختلال در روند طبیعی ریزش دیواره رحم و در نتیجه لکهبینی در زمانهای غیر از پریود شوند. همچنین، فیبرومها میتوانند با تحت فشار قرار دادن عروق خونی در رحم منجر به خونریزی غیرمنتظره شوند.
نشانه عفونت
خونریزی واژینال بین پریودها ممکن است نتیجه عفونت در واژن، دهانه رحم یا رحم شما باشد. برخی از عفونتهای مقاربتی مانند کلامیدیا میتوانند باعث خونریزی شوند. علاوه بر این، آسیب فرج، واژن یا دهانه رحم میتواند باعث خونریزی بین قاعدگی شود که این صدمات می تواند ناشی از فعالیت جنسی خشن، تجاوز جنسی و قرار دادن نادرست چیزی در واژن مانند تامپون باشد.
احتمال ابتلا به سرطان
خونریزی غیرطبیعی واژینال از جمله لکهبینی بین دورههای قاعدگی میتواند یکی از علائم هشداردهنده برخی از سرطانهای دستگاه تناسلی زنان باشد. سرطانهایی که ممکن است باعث لکهبینی بین دو پریود شوند عبارتند از:
سرطان دهانه رحم: خونریزی غیرطبیعی به ویژه بین دورههای قاعدگی، بعد از رابطه جنسی یا بعد از یائسگی یکی از شایعترین علائم سرطان دهانه رحم است.
سرطان رحم: خونریزی غیرطبیعی از جمله لکهبینی به ویژه در زنان نزدیک به یائسگی یا پس از آن میتواند از علائم سرطان رحم باشد. همچنین، خونریزی بین پریودها در زنان جوانتر نیز میتواند نشانهای از این سرطان باشد.
سرطان واژن: خونریزی غیرطبیعی از جمله لکهبینی میتواند از علائم سرطان واژن باشد، اگرچه این نوع سرطان نادرتر است.
یائسگی و درمان جایگزینی هورمونی
یائسگی به معنای توقف دائمی قاعدگی است و به طور مستقیم باعث لکهبینی بین پریودها نمیشود. با این حال، در دوره پیشیائسگی یا قبل از یائسگی کامل نوسانات هورمونی میتواند منجر به لکهبینی بین دورههای قاعدگی شود. پس از یائسگی هرگونه خونریزی واژینال از جمله لکهبینی غیرطبیعی تلقی شده و نیازمند بررسی پزشکی برای رد علل جدیتر مانند آتروفی، پولیپ، هایپرپلازی آندومتر، عفونت یا به ندرت سرطان است.
سخن پایانی