هورمون های شادی آور کدامند؟
هورمون ها مواد بیوشیمیایی هستند که متابولیسم بدن را تنظیم می کنند. همه چیز به آنها بستگی دارد: سلامتی، خلق و خو و ظاهر. ما به آنها فکر نمی کنیم، مگر اینکه دچار بیماری جسمی یا روحی شویم. هورمون ها احساسات و عوامل مرتبط با شیوه زندگی انسان ها را تحت تاثیر قرار می دهند و توجه به آنها می تواند به برخورداری از یک شیوه زندگی سالم در انسان ها کمک شایان توجهی کند. آنها را فراموش نکنید.
در ادامه به معرفی چند هورمون شادی آور معروف و تاثیرگذار می پردازیم که به بدن و روح انسان کمک می کند تا با شرایط سخت کنار آمده و دوباره شاد شود. هورمون های شادی آور به آدم ها کمک می کند تا از زندگی لذت ببرند. برای داشتن یک زندگی خوب باید همیشه آنها را در وجودمان داشته باشیم.
هورمون اندورفین چیست؟
کلمه اندورفین Endorphins از دو کلمه گرفته شده است: درون زا (به معنی آمدن از درون بدن) و مورفین (مسکن درد). بنابراین منطقی است که اندورفین مسکن طبیعی درد در بدن انسان است. اما دقیقاً اندورفین ها چه موادی هستند؟
اندورفین ها گروهی از پپتیدها هستند که توسط غده هیپوفیز و سیستم عصبی مرکزی ما تولید می شوند و بر روی گیرنده های تسکین درد در مغز تأثیر می گذارند. این انتقال دهنده های عصبی (که بعضاً به عنوان هورمون نیز در نظر گرفته می شوند) برای افزایش احساس لذت و خوشحالی و همچنین برای کاهش درد و ناراحتی عمل می کنند.
فواید هورمون اندورفین برای بدن ما چیست؟
اندورفین از نظر سلامتی و شادابی می تواند تأثیرات مثبت بسیاری بر بدن داشته باشد. اثر محافظتی اندروفین در مقابل درد به شما امکان می دهد تا با استرس کنار بیایید.
افسردگی را کاهش می دهد
اضطراب را کاهش می دهد
عزت نفس را بهبود می بخشد
تنظیم یا تعدیل اشتها
یک پاسخ ایمنی تقویت شده
درد را کاهش می دهد
همانطور که می بینید ، فواید اندورفین بسیار زیاد است. در واقع ، انجام ورزش منظم مانند ورزش با شدت متوسط به مدت 45 دقیقه و سه بار در هفته بهترین گزینه برای کسانی است که افسردگی خفیف دارند.
ورزش کنید
ورزش با شدت متوسط می تواند برای تقویت اندورفین مفید باشد . سعی کنید حداقل سه بار در هفته 45 دقیقه برای ورزش وقت داشته بگذارید.
رابطه جنسی داشته باشید
هنگامی که رابطه جنسی برقرار می کنید ، بدن شما نیز آندورفین ترشح می کند. نه تنها فعالیت بدنی انجام می دهید ، بلکه با با همسر خود پیوند اجتماعی و عاطفی برقرار می نمایید .
موسیقی گوش دهید
موسیقی فقط برای سرگرمی نیست. گوش دادن به موسیقی می تواند توانمندی های شما را بهبود بخشد و اندورفین مغز شما را بالا ببرد.
کار هنری انجام دهید
درست مانند خلق یا گوش دادن به موسیقی ، انجام یک کار هنری می تواند برای ترشح اندورفین مفید باشد
ارتباط هورمون اندورفین با رقصیدن
اگر نمی خواهید برای دویدن به بیرون از خانه بروید یا یک تمرین منظم ورزشی انجام دهید ، رقصیدن در خانه نیز می تواند مقدار اندورفین شما را افزایش دهد.
از طب سوزنی استفاده کنید
برخی شواهد نشان می دهد که انجام طب سوزنی می تواند به افزایش اندورفین در بدن کمک کند. این موشوع منطقی است اگر تصور شود که طب سوزنی سبب تحریک گیرنده های درد در بدن می شود.
بخندید
دوست دارید بخندید؟ احتمالاً یک دلیل خوب برای آن وجود دارد. خنده می تواند ترشح اندورفین را در بدن شما تحریک کند ، بنابراین سعی کنید هر روز بخندید و بیشتر بخندید . یک برنامه تلویزیونی خنده دار تماشا کنید یا وقت خود را با افرادی بگذرانید که باعث خنده و شادی شما می شوند.
غذای تند بخورید
آیا می دانید خوردن غذای پرادویه می تواند اندورفین شما را بالا ببرد؟ این بهانه خوبی است برای دفعه بعد که برای خوردن غذا بیرون می روید ، یک رستوران هندی را امتحان کنید یا یک غذای تند جدید را از فهرست غذاها انتخاب کنید.
افزایش هورمون اندورفین با ماساژ
درست مثل طب سوزنی ، ماساژ نیز می تواند به افزایش اندورفین کمک کند. این ماساژ لازم نیست که ماساژ حرفه ای باشد. می توانید از شریک زندگی خود بخواهید که به شما ماساژ دهد ، شاید بهتر باشد که برای خرید یک صندلی ماساژ هزینه کنید یا از ماساژور قابل حمل برای شل شدن عضلات منقبض بدن استفاده کنید.
به سونا بروید
آیا می دانید نشستن در سونا باعث افزایش اندورفین شما نیز می شود؟ در هنگام نشستن در سونا نه تنها میزان استرس به شدت کاهش می یابد بلکه می توانید سلامتی خود را نیز بهبود ببخشید.
از آروماتراپی یا رایحه درمانی استفاده کنید
آیا تا به حال رایحه درمانی را امتحان کرده اید؟ اینکار می تواند به سادگی استفاده از روغنهای گیاهی در خانه ، استفاده از عود یا هر استفاده از هر وسیله ای باشد که سبب پخش عطر دلخواه شما در فضای خانه یا کار می گردد که همگی می توانند به افزایش میزان اندورفین کمک کنند.
یک فیلم درام تماشا کنید
اگر حال و هوای خندیدن ندارید ، می توانید یک درام تلویزیونی را تماشا کنید. بر اساس تحقیقات دانشمندان نشان داده شده است که این نوع فیلم می تواند باعث افزایش اندورفین می شود.
ارتباط هورمون اندورفین و مراقبه
آیا مدیتیشن را امتحان کرده اید؟ مدیتیشن روش آسان دیگری برای تقویت اندورفین است و برای شروع هزینه ای ندارد. برای شروع می توانید به مدت بیست دقیقه به تماشای یک فیلم آموزش مدیتیشن در یوتیوب اقدام نمایید .
کارهای خیر و داوطلبانه انجام دهید
هنگامی که کار داوطلبانه انجام می دهید ، نه تنها برای بهبود شرایط زندگی دیگران کاری را انجام می دهید بلکه اندورفین خود را نیز تقویت می کنید. این یک روش ساده دیگر برای بهبود احساسات شماست.
وقت گذراندن با دوستان
اگر احساس می کنید اندورفین شما کم است سعی کنید از انزوا طلبی اجتناب کنید. گذراندن وقت با دوستان می تواند به تقویت روحیه و افزایش ترشح اندروفین کمک کند.
انواع هورمون اندورفین
انواع مختلف اندورفین کدامند؟ در واقع 20 نوع مختلف اندورفین وجود دارد که شناسایی شده است. با این حال ، نوع اندورفین هایی که بیشترین تحقیقات را به روی آنها انجام داده اند ، به عنوان “بتا اندورفین” شناخته می شوند.
این ها اندورفین هایی هستند که به سلامتی و تسکین درد کمک می کنند و تاثیری مشابه داروی مورفین دارند. بدون بتا اندورفین ها بدن قادر به کنار آمدن با استرس و درد نخواهد بود.
بنابراین با استفاده از دستورالعمل های فوق و پیشنهادات ارائه شده در این مقاله می توان اقدامات مناسبی جهت افرایش ترشح هورمون اندروفین و بهبود وضعیت سلامتی و افزایش تحمل درد نمود.
با این حال اگر احساس می کنید روحیه شما پایین است و هیچ راه کاری برای بهبود آن سودمند نمی باشد این شرایط ممکن است نشانه مسئله دیگری مانند افسردگی یا بیماری مرتبط باشد. در این صورت ، بهتر است برای بررسی مشکل زمینه ای و استفاده از یک برنامه درمانی با پزشک خود وقت بگیرید.
سروتونین چیست؟
سروتونین یک هورمون ضروری برای بدن است که خلق و خوی ما را تنظیم می کند و باعث می شود در زندگی احساس خوشبختی و شادی داشته باشیم.
این هورمون سلول های مغزی و سیستم عصبی را قادر به برقراری ارتباط با همدیگر کرده و سیگنال هایی را به انها ارسال می کند که می تواند روی کل بدن شما از خواب و خوراک گرفته تا کاهش افسردگی و … تاثیر بگذارد.
کاهش سروتونین منجر به افسردگی در افراد می شود و افزایش بیش از حد این هورمون باعث فعالیت زیاد سلول عصبی می شود.
دشمن سروتونین
استرس اصلی ترین دشمن سروتونین است.استرس طولانی مدت می تواند سطح سروتونین ما را پایین بیاورد.جامعه ای که بدنبال سریع بدست اوردن هرچیزی است و فست فود جای خوبی را در بین مردمانش باز کرده است در ایجاد این عدم تعادل نقش بزرگی دارد.
عوامل ژنتیکی، مشکلات گوارشی و … می تواند علت کمبود سروتونین در بدن باشد.چراکه این عوامل عمل جذب و تجزیه غذاهای ما را دچار اختلال میکند و همین امر توانایی ساخت سروتونین در بدن را کاهش میدهد.
اگر تغذیه صحیحی ندارید و پروتئین ، ویتامین یا مواد معدنی کافی برای ساختن انتقال دهنده های عصبی به بدنتان نمی رسانید خودتان باعث عدم تعادل در انتقال دهنده های عصبی و کاهش سروتونین در بدن می شوید.
مواد سمی مثل فلزات سنگین، آفت کش ها، مصرف مواد مخدر و برخی از داروها می تواند به سلولهای عصبی تولید کننده سروتونین آسیب برساند.
موادی مثل کافئین ، الکل ، نیکوتین و… و داروهای ضد افسردگی و برخی داروهای کاهنده کلسترول باعث کاهش سروتونین و سایر انتقال دهنده های عصبی می شوند.
تغییرات هورمونی و کمبود نور خورشید از دیگر علت های کم شدن سروتونین مغز، است.
علائم کمبود سروتونین
اگر کنجکاوید بدانید که علائم کمبود سروتونین چیست در ادامه مواردی را بیان می کنیم که نشان میدهد سطح سروتونین در بدن شما کاهش یافته است
اکثر مواقع عصبانی هستید
اگر دائما عصبانی می شوید، خلق و خوی تان مرتب تغییر می کند و رفتار های تهاجمی و پرخاشگرایانه از خود نشان می دهید ممکن است سروتونین شما کم شده باشد.
تمایل زیادی به خوردن شکلات و نان دارید
معمولا افرادی که سروتونین شان پایین است علاقه بیشتری به خوردن کربوهیدرات ها دارند و با خوردن شکلات و نان باعث افزایش موقتی سطح سروتونین و کاهش سریع آن در بدنشان می شوند.
بدن شما اشتیاق به آشغال خوری ندارد بلکه بدنبال احساس خوشبختی است و چون آنرا در وجودتان پیدا نمی کنید سراغ خوردن شیرینی و … میروید.
مشکل خواب دارید
سروتونین یک ماده حیاتی برای داشتن خواب راحت و آرام است.اگر مرتب از خواب بیدار می شوید، اینطرف انطرف میچرخید، احساس نگرانی می کنید و … با مساله کمبود سروتونین مواجه شده اید.
احساس نگرانی می کنید
کمبود سروتونین می تواند باعث ایجاد مشکلات اضطرابی، وسواس فکری، آشفتگی، استرس، وحشت شدید و … شود.
اشتهای شما تغییر کرده است
معمولا وقتی خلق و خوی افراد تغییر می کند عادت های غذایی هم عوض می شوند.برخی ممکن است برای اینکه احساسشان خوب شود بیشتر غذا بخورند و یا بخاطر افسردگی کم غذا شوند.بنابراین خوردن زیاد یا کم می تواند از علائم کمبود سروتونین باشد.
سردردهای شما بیشتر شده
تحقیقات نشان داده است که کاهش سروتونین باعث افزایش سردرد می شود.نوسانات سطح سروتونین در مغز با سردردهای خوشه ای و میگرنی مرتبط است.
علت کم شدن سروتونین مغز
پایین بودن ویتامین B6 و ویتامین D شما با کاهش سطح سروتونین ارتباط دارد. تریپتوفان ، یک اسید آمینه ضروری است که در تولید سروتونین نقش دارد و فقط از طریق رژیم غذایی صحیح دریافت می شود
دوپامین چیست؟
دوپامین عضو خانواده کاتکول آمین ها و فن اتیل آمین هاست. کاتکول آمین ها جزو هورمون های جنگ و گریز محسوب میشود که از گره آدرنال آزاد می شوند. همچنین فن اتیل آمین بدن را تحریک می کند تا مواد شیمیایی خاصی بسازد که در افسردگی و سایر شرایط روانی نقش دارند. دوپامین در مغز به عنوان ناقل و در خون مثل هورمون عمل میکند. از نظر ساختار یک مولکول دوپامین شامل یک واحد کاتکول است که توسط یک زنجیره اتیل به واحد آمینی متصل شدهاست.
نقش شادی آوری دوپامین
دوپامین به عنوان هورمون “احساس خوب” شناخته می شود. به شما حس لذت می دهد. دوپامین بخشی از سیستم پاداش شما است. این سیستم از نقطه نظر تکاملی طراحی شده است تا به شما پاداش دهد وقتی ازکارهایی را که برای زنده ماندن باید انجام دهید ، لذت میبرید.
یکی از برجسته ترین انتقال دهنده های عصبی که بر رفتار انسان تأثیر می گذارد دوپامین است. وقتی رویدادهای لذت بخشی مانند خوردن غذا، فعالیت جنسی یا مصرف مواد مخدر را تجربه می کنیم، بدن ما دوپامین ترشح می کند. سپس مغز ما ترشح دوپامین را با لذت مرتبط می کند و یک سیستم پاداش ایجاد می کند. به عنوان مثال، هنگامی که غذای آرام بخش می خورید، مغز شما دوپامین ترشح می کند که باعث می شود احساس خوبی داشته باشید. بنابراین، مغز شما این را یک پاداش فرض میکند و شما را تشویق میکند که این رفتار را تکرار کنید.
راهکار افزایش سطح دوپامین
کمبود دوپامین مشکلات روحی و جسمی را به همراه خواهد داشت که میتواند در فعالیت های روزمره مشکل ایجاد کند. اگرچه برخی افراد با روش های مصنوعی مثل دارو ها سطح دوپامین خود را بالا میبرند اما این دارو ها برای یکسری بیماری هاست و برای همه مناسب نیست. بنابراین از مصرف خودسرانه آنها بپرهیزید .از رژیم غذایی سرشار از منیزیم و غذاهای غنی از تیروزین مثل پروتئینی ها استفاده کنید. اینها بلوک های سازنده برای تولید دوپامین هستند. تیروزین یک اسید آمینه است. در بدن شما جذب می شود و سپس به مغز شما می رود و در آنجا به دوپامین تبدیل می شود. غذاهای شناخته شده برای افزایش دوپامین عبارتند از پروتئین، پروبیوتیک،مرغ، بادام، سیب، آووکادو، چغندر موز، شکلات، سبزیجات برگ سبز، چای سبز، لوبیا، بلغور جو دوسر، پرتقال، نخود فرنگی، کنجد ، دانه کدو تنبل، گوجه فرنگی، زردچوبه، هندوانه و جوانه گندم.در فعالیت هایی شرکت کنید که شما را خوشحال می کند یا احساس آرامش می کنید. برخی از نمونه ها عبارتند از ورزش، مدیتیشن، یوگا، ماساژ، بازی با حیوان خانگی، قدم زدن در طبیعت یا خواندن کتاب و دیدن فیلم مورد علاقه تان.